STA, 14. 6. 2019

V Novem mestu mladi plesalci štirih držav oživljajo kulturno dediščino

V novomeški občini v okviru mednarodnega projekta spoznavanja in oživljanja kulturne dediščine, pri katerem ta sodeluje kot članica Združenja zgodovinskih mest Slovenije, od nedelje gostijo skupaj 20 mladih italijanskih, španskih, romunskih in slovenskih plesalcev. Ti bodo svojo koreografijo na temo novomeške kulturne dediščine predstavili drevi.
:
:

Foto: Pixabay

Generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedala, da dvoletni projekt, ki ga je v okviru lanskega evropskega leta kulturne dediščine denarno podprla Evropska komisija, vsako leto obsega štiri tedenska srečanja v štirih partnerskih državah.

Na teh so se in se še bodo do konca leta srečevali mladi umetniki različnih umetniških zvrsti, glasbeniki, plesalci, slikarji, kiparji, fotografi in vizualni umetniki ter v partnerskih državah oziroma mestih spoznavali krajevno kulturno dediščino. Na podlagi osebnih izkušenj bodo nato ustvarili lastno umetniško delo in ga predstavili.

Mateja Hafner Dolenc je dodala, da želijo s projektom, angleško poimenovanim Refresh oziroma Mladi umetniki oživljajo kulturno dediščino, ljudem približati kulturno dediščino sodelujočih mest in regij, opozoriti na njeno raznolikost in jo kot pomembno predstaviti predvsem mlajšim generacijam.

Želijo tudi razviti nove in sveže načine predstavitve kulturne dediščine ter okrepiti tovrstno zavest in spoštovanje njene raznolikosti, je dodala. Povedala je tudi, da je vodilni projektni partner Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki pri tem sodeluje z mestnima občinama Ptuj in Novo mesto.

Po podatkih prirediteljev bo 20 mladih plesalcev svojo koreografijo na novomeškem Glavnem trgu drevi predstavilo v okviru Tedna kultur, ki ga pripravlja tamkajšnje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela. V Novem mestu bodo sicer gostovali še do nedelje.

Med njihovim obiskom so v Novem mestu s sodelovanjem ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo pripravili tudi filmsko delavnico na temo spoznavanja, odkrivanja in srečevanja s kulturno dediščino, pri kateri so sodelovali dijaki novomeške Ekonomske šole. Posneli so tri kratke filme.