STA, 2. 6. 2016

V Španskih borcih s sedmimi plesnimi projekti začetek festivala Pajek

V Španskih borcih se bo danes začel dvodnevni mednarodni festival performativnih umetnosti Pajek, ki ga organizira produkcijski kolektiv Pekinpah. Drevi se bo zvrstilo sedem plesnih predstav in performansov, v petek popoldne pa se obeta brezplačni performans Obred/Rite britanske umetnice performansa Poppy Jackson na skrivni lokaciji.
:
:
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber

Umetniški vodja festivala, koreograf Matej Kejžar, o letošnji ediciji meni, da "ustvarja atmosfero, v kateri nastane radikalna misel skozi radikalno gibanje. Gre za post-sodobnoplesni in performativni festival na robovih tukaj in zdaj, ki postavlja v ospredje gibajoče se telo kot del stalno gibajočega se univerzuma. Festival slavi idejo, da je vse različnosti potrebno preizpraševati v kontekstu pregovorne širše perspektive, ta pa v primeru Pajka ni nič drugega kot vesolje samo".

Kejžar bo drevi premierno predstavil svojo najnovejšo koreografsko stvaritev, Klub 1 2, v kateri poleg njega nastopajo še mednarodni plesalci Gilles Polet (Belgija), Peter de Vuyst (Belgija) in Riccardo Guratti (Italija).

Med vrhunci nocojšnjega festivalskega večera organizatorji poleg Kejžarjevega projekta izpostavljajo še premiero plesne predstave Je(u) znamenitega francoskega koreografa in režiserja Laurenta Chetouanea in prvo postavitev performansa v trajanju Do Not Go Gentle Into That Good Night priznanega britanskega umetnika performansa Benjamina Sebastiana.

Chetouane, ki živi in dela med Nemčijo in Francijo, bo na Pajku postavil projekt Je(u), ki ga bo izvedel njegov stalni sodelavec, švedski plesalec Mikael Marklund. Sebastian, ki je na Pajku gostoval že leta 2013, pa bo tokrat s pomočjo bobnarja in tetovatorja predstavil prvo postavitev novega triurnega performansa, poimenovanega po pesmi Dylana Thomasa.

Prav tako po mnenju organizatorjev ne gre zamuditi plesno-koncertne predstave Valquiria mlade švedske koreografinje in glasbenice Ofelie Jarl Ortega ter argentinskega glasbenika Ornamentija d'Ora, triurnega performansa I am my own Horse danskega performerja in koreografa Charlieja Labana Trierja, plesnega sola Panegyric grškega koreografa Andreasa Hannesa ter nove plesne predstave Kalk obetavne danske koreografinje Sigrid Stigsdatter Mathiassen, ki je na Pajku gostovala že lani.

V petek dopoldne bo potekal D&G rave na Ljubljanici, zvečer, za zaključek festivala, pa performans Poppy Jackson. Lokacija performansa je do danes zvečer ostala skrita, zdaj pa je jasno, da bo v petek ob 17. uri nastopila na strehi Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Poppy Jackson je priznana akcionistična umetnica, ki raziskuje teme, povezane s performativnostjo telesa, pri čemer uporablja telo kot lokacijo. Njen novi performans, Obred, ki slavi telo skoz obred prehoda in transformacije, predstavi utelešen ritual v akciji v povezavi z arhitekturo. Z aktiviranjem javnega prostora kritično obravnava trenutne družbene odnose do ženskega telesa, navdih pa išče pri starodavni figuri Sheele-na-Gig, so sporočili organizatorji.

Pajek