STA, 16. 5. 2023

V CD premiera družinskega muzikala Kresna noč

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 18. uri premierno uprizorili družinski muzikal z naslovom Kresna noč. Predstava, namenjena zlasti mlajšemu občinstvu, je po navedbah organizatorjev polna čarobnih zvokov, glasbe in tišine. Muzikal na glasbo Janeza Dovča in z libretom Jere Ivanc je režirala Yulia Roschina.
:
:
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Protagonista predstave sta Lucija (Laura Krajnc) in Svetlan (Matej Zemljič), ki med nabiranjem jagod in razglabljanjem o minljivosti sveta vstopita v skrivnost kresne noči. Zaplešeta s kresnicami in prisluhneta kresnemu spevu o soncu, ko se ta iznenada prelomi v zloveščo napoved bližajočega se spopada med Kresnikom, nosilcem luči, in kačjim zmajem, prinašalcem teme in zla.

V strahu, da bo z zmago teme vsega konec, se odločita, da se ji postavita po robu s svetlobo. Na pomoč pokličeta kresnice, že jima pomežikne mesečina, sveti kamni, vile sojenice in šentjanževi venci pa ju zvabijo globlje v skrivnost. Gluha za svarila in v najboljši veri, da delata dobro, vse hlastneje iščeta svetlobo, krhata bratsko-sestrski odnos in rineta globlje v temo. Dokler se Svetlan ne ove, Lucija pa izgine, so vsebino povzeli v CD.

Kot so dodali, predstava "s prizori skrivnostnega pričakovanja in duhovite akcije vodi v zaključno kresovanje in spoznanje, da je svetloba, ki premaga temo, v nas samih".

V glasbeni predstavi poleg Laure Krajnc in Zemljiča sodelujejo še Simona Kočar (gib), Zvezdana Novaković (glas in gib, zvočila), Metod Banko (glas in gib, zvočila), Veronika Kumar (glas in gib, zvočila), Robi Pikl (kitare, brenkala, glas), Goran Krmac (tuba, bas, tolkala, glas), Tomaž Zevnik (klarineti, pihala, glas) in Janez Dovč (harmonika, elektronika, glas, glasbeno vodstvo).

Koreografinja predstave, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča in CD, je bila Ana Pandur, scenograf Jaro Ješe, kostumografinja Anjana Pavlič. Rekvizite je izdelal Žiga Lebar.

Predstava je namenjena mladim in otrokom, starejšim od šest let.

Yulia Rochina, Kresna noč, CD

Povezani dogodki