Pekinpah, 18. 5. 2016

Junija v Ljubljani festival Spider 2016

V Ljubljano se vrača že peto nadaljevanje mednarodnega festivala (pre)drznih performativnih umetnosti, Pajek, ki ga organizira produkcijski kolektiv Pekinpah. Glavni festivalski dogodek letošnjega Pajka bo potekal v četrtek, 2. junija v Španskih borcih, kjer se bo zvrstilo kar sedem novih mednarodnih plesnih predstav in performansov. Naslednji dan, v petek, 3. junija popoldan, pa bo sledil še zaključek festivala z brezplačnim performansom v trajanju na skrivni lokaciji.
:
:

Klub 1 2 / Foto: Petra Veber

Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Pajek/Spider, ki so med leti 2010 in 2015 v organizaciji Pekinpaha potekale ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, bo Pajek torej ponovno omrežil prestolnico Slovenije s svežimi mednarodnimi plesnimi predstavami in performansi.

Iniciator projekta Spider in umetniški vodja festivala, priznani slovenski koreograf Matej Kejžar, o letošnji ediciji festivala Pajek pravi, da "ustvarja atmosfero, v kateri nastane radikalna misel skozi radikalno gibanje. Gre za post-sodobnoplesni in performativni festival na robovih tukaj in zdaj, ki postavlja v ospredje gibajoče se telo kot del stalno gibajočega se univerzuma. Festival slavi idejo, da je vse različnosti potrebno prevpraševati v kontekstu pregovorne širše perspektive, ta pa v primeru Pajka ni nič drugega kot vesolje samo. In prav nič ne kaže, da bi se gibanje vesolja kaj kmalu ustavilo, kajne?!"

Kejžar, čigar zadnja predstava, Rave, je lani doživela premiero na Avignonskem festivalu, bo na letošnjem Pajku premierno predstavil svojo najnovejšo koreografsko stvaritev, Klub 1 2, v kateri poleg Kejžarja nastopajo še izjemni mednarodni plesalci Gilles Polet (Belgija), Peter de Vuyst (Belgija) in Riccardo Guratti (Italija).

Znameniti francoski koreograf in gledališki režiser Laurent Chétouane, prejemnik številnih mednarodnih nagrad in štipendij, ki živi in dela med Nemčijo in Francijo, bo na Pajku predstavil novi plesni solo Je(u), za katerega izvedbo bo poskrbel švedski plesalec Mikael Marklund.

Za enega od vrhuncev prvega dne festivala bo poskrbel britanski umetnik performansa in vodja londonske umetniške inštitucije ]performance space[, Benjamin Sebastian, ki smo ga na ljubljanskem Pajku leta 2013 že videli, letos pa bo s pomočjo bobnarja in tetovatorja predstavil prvo postavitev svojega novega triurnega performansa, poimenovanega po znameniti pesmi Dylana Thomasa Do Not Go Gentle Into That Good Night (Ne stopi krotko v to dobrotno noč).

Prav tako pa ne gre zamuditi plesno-koncertne predstave Valquiria cenjene mlade švedske koreografinje in glasbenice Ofelie Jarl Ortega in argentinskega glasbenika Ornamentija d’Ora, triurnega performansa I am my own Horse (Sam svoj konj sem) drznega danskega performerja in koreografa Charlieja Labana Trierja ter nove plesne predstave Kalk (Kreda) obetavne danske koreografinje Sigrid Stigsdatter Mathiassen, ki je na Pajku gostovala tudi lani.

V petek, 3. junija, na drugi dan festivala, bo od 11. ure dopoldne naprej potekala D&G zabava na splavu ob bregu Ljubljanice, za izjemen zaključek festivala Spider 2016 pa bo poskrbela priznana britanska umetnica peformansa Poppy Jackson, ki se bo v petek popoldane prvič predstavila slovenskemu občinstvu, in sicer z ekskluzivnim performansom Rite na skrivni lokaciji, ki bo razkrita večer pred tem na glavnem festivalskem dogodku.

Pajek

Povezani dogodki

Zavod Exodos, PTL, KINK Pekinpah, 25. 3. 2010
Matej Kejžar: Senser 2010
Pekinpah Kink Kong, 9. 6. 2015
Prihaja festival Pajek Sleng