STA, 9. 1. 2020

V Španskih borcih premiera plesne predstave Free Standing

V Centru kulture Španski borci bo drevi ob 20. uri premiera plesne predstave Free Standing, najnovejše produkcije Studia 25, izbrane na mednarodnem razpisu Pan-Adria. Ustvarjalci predstave se sprašujejo o različnih razsežnostih odnosov, ki jih vzpostavljamo drug z drugim, pa tudi o tem, kdo med njimi je samostojen. Ponovitev bo v petek.
:
:
Foto: Anka Simončič
Foto: Anka Simončič

Poleg že omenjenih vprašanj so se ustvarjalci predstave spraševali tudi o tem, s kom so v odnosu, če si to želijo ali ne, s kom so prepleteni, če se tega zavedajo ali ne, ter o tem, kdo vse vpliva na njih, na koga vplivajo sami in kakšen pomen ima vse to. "Veliko vprašanj, zelo pomembnih. V svetu, ki je vedno bolj prepleten in soodvisen, ni poti nazaj in ni pobega od mnogovrstnega sovplivanja. Biti pomeni biti v odnosu," še piše v najavi.

V predstavi nastopajo štirje raznoliki umetniki - Maša Kagao Knez, Kaja Lin J. Avguštin, Joseph Nzobandora - Jose in Kany Obenga, pri produkciji pa sta sodelovala še Danilo Pečar in Katja Somrak.

Zavod za kulturne dejavnosti Studio 25 je bil ustanovljen zaradi potrebe po produkciji neodvisnih plesnih projektov. Zavod upravlja Andreja Potočnik, organizatorka dogodkov in producentka, umetniška vodja in snovalka plesno glasbenega programa pa je koreografinja in plesalka Maša Kagao Knez. Od leta 2018 dalje ima zavod priznan status za delovanje v javnem interesu na področju kulture.

Najnovejša produkcija Studia 25 Free Standing je bila izbrana na mednarodnem razpisu za koprodukcijsko sodelovanje pod okriljem nove regionalne mreže Pan-Adria, ki vključuje pet partnerjev: Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, KUD Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center. Ustvarjalci bodo imeli možnost predstaviti svoje delo v petih mestih, spoznavati ljudi in okoliščine teh mest ter skozi projekt izpopolniti svoj umetniški potencial, je pisalo v razpisu.

CK Španski borci, Studio 25, Free standing