STA, 2. 11. 2023

V Španskih borcih predstava sodobnega cirkusa Gozd

V Centru kulture Španski borci bo nocoj premiera predstave sodobnega cirkusa Gozd Danijele Zajc, ki je plod dvoletnega dela in raziskovanja življenja v času trenutnih sprememb potrošniške družbe in njenega razmerja do narave. Gozd je hkrati tretji in zadnji del osebno-izpovedne trilogije z naslovom Niti PraGozd.
:
:

Foto: Arhiv Španski borci

Trilogija se je razvila z avtoričino prvo predstavo Niti (2019/20), nadaljevala s predstavo Prag (2021) in se zaključuje z dvoletnim projektom, letošnjo predstavo Gozd, kjer avtorica preizprašuje, kaj je "motor" večjih družbenih sprememb in položaj posameznice v patriarhalni družbi. Sprašuje se o razmerju med individualizacijo in kolektivizacijo družbe, obravnava dinamiko med družbenimi in osebnimi krizami ter išče vzporednice in točke konflikta med posameznico in še vedno patriarhalno, neokapitalistično, potrošniško družbo, so zapisali pri Španskih borcih.

Kot so še dodali, si Gozd postavlja tudi nekaj vprašanj: Ali je mogoče mikro raven do neke mere prenesti na makro raven? Na podlagi tega pa tudi: Ali je posamezničina težnja po samouničevanju v korelaciji z družbeno težnjo po samouničevanju? Ali je mogoče ravno obratno, da makro nivo prenesemo na mikro nivo: Ali lahko ekološka katastrofa korenito spremeni naš pogled na individualno potrošnjo? Se lahko česa naučimo od narave?

Znanost nam napoveduje obsodbo samouničenja, v kolikor nadaljujemo z današnjim tempom onesnaževanja. In absurdnost našega položaja? Da se ga večji del družbe zaveda, pa kljub temu ne zahtevamo radikalnih sprememb, so še zapisali.

V Gozdu nastopajo Anamaria Bagarić, Tajda Podobnik, Kristina Tini Rozman, Mojca Sovdat, Veronika Valdes in Danijela Zajc, ki se tudi podpisuje pod idejno zasnovo ter koreografijo, režijo in produkcijo. Pod avtorsko glasbo v živo se podpisujeta Maja Pahor in Pia Skušek. Kostumografija in scensko svetovanje je delo Katarine Zalar.

Ponovitev Gozda si bo mogoče prav tako ob 20. uri v Španskih borcih ogledati še v petek.

Koproducenti predstave so Asociatia Solidart (Temišvar, Romunija), Cirkuška rezidencialna mreža, Prostor Plus (Reka, Hrvaška), Društvo Matafir, Društvo Mismo Nismo.

Gozd, Danijela Zajc, CK Španski borci

Povezani dogodki