STA, 26. 1. 2022

V Španskih borcih predstava Etiopijke s klicem k bolj enotni Evropi

V Španskih borcih bodo drevi predpremierno uprizorili predstavo Etiopijke, ki je prva celovečerna avtorska predstava koreografa in plesalca Mattie Casona. Predstava, ki je nastala v produkciji Zavoda En-Knap, je prvi del trilogije o Aleksandru Velikem. "Je klic k bolj enotni Evropi, k bolj afroazijski in bolj združeni Evropi," so zapisali v zavodu.
:
:
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Predstava se osredotoča na začetek Aleksandrovih pustolovščin, na njegovo izkrcanje v Aziji in na spopad z grškim poveljnikom plačancev Memnonom z Rodosa. Na podlagi tega zgodovinskega srečanja in zavoljo njegove odmevnosti v mitološkem svetu ter zlasti zaradi njegovih geopolitičnih implikacij na sodobni čas avtor v delu raziskuje afroazijske korenine t.i. evropske civilizacije.

Predstava Etiopijke današnje migracije prikazuje kot čudovito priložnost, da začne evropska skupnosti raziskovati in boljše razumevati lastne korenine ter se posledično zavedati naloge pred seboj: gradnje novega modela socialne kohezije, modela, ki presega etnično in nacionalno paradigmo ter končno prepoznavanje drugega kot nujnega za razumevanje lastnega jaza, piše v sporočilu za javnost.

Cason za raziskovanje aktualne tematike uporablja tako ples kot video. Ples prinaša v delo dramaturški lok, saj prikazuje Aleksandrovo življenje, njegove dogodivščine in srečanja, medtem ko video povezuje starodavno pripoved z zgodbami današnjih beguncev, njihovimi osebnimi pripovedmi, težavami in željami.

Na ta način se fikcija in realnost vedno znova križata, kar posledično pred očmi gledalca sooči nasprotujoča si pojma prihod in odhod. "Ali Aleksander Veliki zapušča Makedonijo in odhaja v neznano ali se v resnici vrača tja, kamor sam čuti, da najbolj pripada? In še pomembneje: ali novodobni begunci zgolj bežijo pred vojnami in preganjanjem ali pa se kot Aleksandrovi vojaki po vstaji na bregovih reke Hyphasis šele zares vračajo domov," so vzporednico potegnili pri En-Knapu.

Mattia Cason je na univerzi v Sieni diplomiral iz antropologije in vizualne umetnosti, pozneje v Bologni magistriral iz etnologije in kulturne antropologije. Med letoma 2009 in 2012 je v Udinah študiral igro na akademiji za gledališče Nico Pepe, od koder je svojo pot nadaljeval v Tel Avivu in se preusmeril v študij plesa na Haqvutza beYafo. Leta 2013 se je pridružil plesnemu programu The Maslool. Sodeloval je z več priznani skupinami in koreografi. Od leta 2021 je član En-Knap Group.

Predstava, ki bo v Španskih borcih na ogled še v četrtek, je osvojila glavno nagrado Premio Scenario 2021, ki jo vsako leto podeljuje L'Associazione Scenario. Po ljubljanski predpremieri se bo prvič v Italiji predstavila v Milanu ter nato nadaljevala pot po drugih italijanskih odrih.

Mattia Cason, Etiopijke, KC Španski borci

Povezani dogodki

Aleš Črnič, 27. 1. 2022
Katero stran smo izbrali?