STA, 13. 10. 2015

V Španskih borcih performans Irene Tomažin Telo glasu

V Centru kulture Španski borci bo drevi v sklopu festivala Mesto žensk premiera solo predstave Irene Tomažin z naslovom Telo glasu. Predstava je nadaljevanje raziskave vmesnega prostora med glasom, gibom, gesto in telesom. Performans obenem nadaljuje projekt oziroma avdio-video instalacijo Obrazi glasov/šum, ki je nastala marca.

Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Posnetke glasov, ki so nastali kot zvočni material instalacije, ki so jo marca postavili v prostorih MoTA Point na Gosposvetski cesti, so za tokratni projekt skladatelji Matej Bonin, Tomaž Grom in Alessandro Bosetti skomponirali v novo nastale zvočne pokrajine, ki bodo služile kot partner v dialogu s telesom, gesto oziroma gibom, so sporočili iz Zavoda Sploh, ki je producent predstave. Koproducenta sta Zavod EN-KNAP in festival Mesto žensk.

Tomažinova se je plesno izpopolnjevala pri Studiu Intakt in v Plesnem teatru Ljubljana ter v izobraževalnih programih Plesni laboratorij in Agon. Bila je štipendistka DanceWEB programa za sodobni ples na Dunaju, izbrana je bila tudi v program izobraževanja Atelier Grotowski Inštituta.

Prvenec Hitchockove metamorfoze je leta 2001 ustvarila s skladateljem Mitjem Reichenbergom. Z drugim solom Kaprica pa se je začelo tudi njeno raziskovanje razsežnosti glasu. Za projekt Kot kaplja dežja v usta molka je bila leta 2009 nagrajena na festivalu Gibanica, za predstavi Kaprica in (S)pozaba kaprice je prejela nagrado zlata ptica.

Od leta 2006 ustvarja solo projekt za glas in diktafone iT. V okviru mednarodnega projekta Co-voicings je pri Kamizdat založbi izšla zgoščenka Taste of Silence, ki je izhajal iz njenega sola iz leta 2013 Okus tišine vedno odmeva, za katero je na letošnji Gibanici dobila nagrado občinstva in nagrado žirije za najboljšo predstavo.

Povezani dogodki