STA, 21. 9. 2022

V MGL sodobni Idiot Dostojevskega z vprašanjem, ali lahko dober človek preživi?

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo v soboto premiera predstave Idiot po romanu F. M. Dostojevskega. Po besedah režiserja Juša A. Zidarja igra ni odrska prezentacija romana iz 19. stoletja, pač pa so želeli prikazati človeškost avtorjevih junakov. Predstavi bo sledila podelitev Dnevnikove nagrade najboljšemu ustvarjalcu MGL v minuli sezoni.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Uprizoritev je nastala v avtorski priredbi Eve Mahkovic, ki je bila tudi dramaturginja predstave. Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, so se odločili za precej veliko igralsko zasedbo - 13 igralcev - saj so želeli prikazati družbo oziroma večje občestvo, na katerega ima knez Miškin vpliv.

Predstava želi slediti osnovni strukturi romana, ki je členjen na štiri dele, tem pa je Eva Mahkovic v priredbi dala enotno prizorišče. Kot je še povedala, je besedilo za predstavo nastajalo v sodelovanju z režiserjem. Ta je dodal, da mu je bilo težko vstopiti v svet literature in obširnost, ki jo ta ponuja. Kot je pojasnil, je gledališče nagnjeno k poenostavitvam, zato se je ves čas spraševal, kako naj kompleksnost romana, ki med drugim odpira vprašanja človeštva, prevede v odrsko obliko ter pri ne ostane prepovršen ali preozek.

Prostor, v katerem se gibljejo igralci, režiserja najbolj spominja na vice, v katerih se tehtajo duše. Tako režiser kot igralci so opozorili na kompleksnost in razplastenost likov, ki so po Zidarjevih besedah zmožni največje ljubezni, obenem pa so sposobni tudi ubijati. Dostojevski je dobro označil za tragično, kar pooseblja tudi Miškin, ki ga družba zaradi dobrote ugonobi, je pojasnil režiser.

Kot je še povedal Zidar, uprizoritve Idiota v režiji Mileta Koruna zaradi mladosti ni videl, zato ga predstava, ki je bila nadvse uspešna, ni toliko bremenila, si je pa sam želel dati prostor tudi gledalcem, da bi lahko podobno kot pri branju romana zgodbe dopolnili s svojo domišljijo.

V vlogi Leva Nikolajeviča Miškina nastopa Filip Samobor. Kot je povedal, je težko upodobiti nekoga, ki ga sam avtor okliče za kneza Kristusa. Sam je to sicer izvedel šele pozneje, kar se mu zdi dobro. Sam je Miškina najprej začutil kot zelo prijaznega človeka, saj sam v uvodu izjavi: "Odločil sem se, da bom do vseh prijazen. Tako mi ne bo mogel nihče ničesar zameriti." Pozneje pa je vedno bolj ugotavljal, da predstava odpira vprašanje, kaj se zgodi, če v družbo spustiš zares dobrega človeka.

Nastasjo Filipovno Baraškovo v predstavi igra Ajda Smrekar. Njen lik, ki ga Dostojevski opiše le v začetku, pozneje pa se z njo ne ukvarja več neposredno, je po igralkinih besedah "projekcija frustracij družbe, s katero si ta prikriva lastne strahove". Obe z Evo Mahkovic sta se ves čas spraševali, kdo ta ženska v resnici oziroma "ko se ne gre performinga same sebe", sploh je.

Parfjona Semjonoviča Rogožina igra Primož Pirnat, Aglajo Ivanovno Jepančino Klara Kuk k. g., Lizaveto Prokofjevno Jepančino pa Viktorija Bencik Emeršič. V predstavi igrajo še Jaka Lah, Jožef Ropoša, Lena Hribar Škrlec, Boris Kerč, Gašper Jarni, Tanja Dimitrievska, Gal Oblak in Matic Lukšič.

Avtor glasbe je bil Marjan Nečak, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Belinda Radulović.

Idiot, MGL, Juš Zidar, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Povezani dogodki