STA, 19. 1. 2018

V GT22 premiera predstave Nič novega po motivih Kaligule

Na Intimnem odru mariborskih prostorov GT22 bo drevi premiera predstave Nič novega. Nastala je po motivih drame Alberta Camusa Kaligula, ki je petim mladim igralcem pri oblikovanju avtorskega projekta služila kot inspiracija. V okviru ŠtudenTeatra, ki ga organizira eksperimentalno gledališče Glej, ga je podprl javni sklad za kulturne dejavnosti.
:
:

Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Avtorji projekta, ki se bodo na odru vsi predstavili v vlogi Kaligule, so Ajda in Kim Godec, Žiga Hren, Luka Kuhta in Eneja Urnaut.

Kot pravijo, lahko z gotovostjo trdijo, da se Kaligula nahaja v vsakem izmed nas, kajti težko obdržimo krepost in moralno usklajen notranji kodeks v času vsesplošne egoistične nadvlade. Hkrati s tem nas definirajo tudi drugi ljudje, preživeti dogodki in storjena dejanja, ki lahko privedejo do morebitne manifestacije Kaligulovih nazorov.

"Nenazadnje je vse odvisno od posameznika, kako se bo ta na to odzval in živel dalje," pravi ekipa ustvarjalcev, ki v predstavi oriše vsakdanjik petih študentov. Nekateri prijateljujejo že nekaj let, drugi so se šele spoznali, vsem pa je skupno učenje o tem, kako živeti v skupnosti.

Med njimi se sčasoma vzpostavijo različni odnosi, kjer ključno spremembo v njihovi vsakdanjosti predstavlja izginotje enega izmed sostanovalcev. Destruktivnost, zasejana po njegovi vrnitvi, se prenese na ostale sostanovalce. Postopoma prične uničevati notranjo harmonijo sobivanja, kar privede do obuditve potlačenih spominov, zamolčanih besed in nerazčiščenih koncev. Postavi se vprašanje kako bodo končali, bodo enaki ali drugačni, srečni ali nesrečni.

Umetniški prostori GT22 se nahajajo v središču Maribora na Glavnem trgu 22. Okoli tisoč kvadratnih metrov nekdanjih skladiščno-tovarniških prostorov in nočnega kluba je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda, te pa so preuredili s prostovoljnim delom in lastnimi vložki ter ob podpori mesta in države.

Okoli fundacije je začela nastajati umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno med drugim sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda in še nekateri, pridružujejo pa se jim še novi kolektivi, ekipe ter posamezniki.