STA, 8. 12. 2019

V Novi Gorici predstava ob desetletnici plesnega dua MN Dance Company

Na velikem odru SNG Nova Gorica bo drevi premiera plesno glasbene predstave DE-SET ob desetletnici skupne ustvarjalne poti akademskih plesalcev Michala Rynie in Nastje Bremec Rynie, ki nastopata pod imenom MN Dance Company, sta pa tudi avtorja koncepta in koreografa predstave.
:
:
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Preplet plesa, žive glasbe in atraktivnih vizualnih podob vključuje nekatere motive iz njunih dosedanjih predstav, ki poleg živega zanimanja za človekovo intimno in družbeno bistvo tematizirajo arhetipska vprašanja odnosa med njo in njim ter energijo, ki ta odnos napaja. Ta energija je ljubezen, je umetnost, je elektrika med njima. S sebi lastnim plesnim stilom, ki ga odlikuje izjemna doslednost, popolnost gibov ter močan izraz, sta svoje spomine in pretekle zgodbe povezala v novo konceptualno formo, soustvarjeno z glasbenikoma dua Silence, vokalistom Borisom Benkom in pianistom Primožem Hladnikom, ki letos praznujeta dvajsetletnico skupnega ustvarjanja, so zapisali v SNG Nova Gorica.

V desetih letih skupnega plesnega ustvarjanja sta Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia realizirala veliko število različnih umetniških projektov. Med njimi izstopajo njuni avtorski projekti - celovečerni plesni predstavi Dust in the Wind ter Mit in predstave z mednarodno zasedbo plesalcev Soba z razgledom, Kravata, Zarota tišine, On/a, Labirint, s katerimi sta gostovala na domačih in tujih odrih, ter številne koreografske miniature. Razvila sta svojstven plesni izraz, ki prepleta različne elemente plesa, od baleta, hip hopa do sodobnih plesnih tehnik, in ga poimenovala contemporary fusion. V projektih celovečernih predstav ponujata zanimiv preplet plesa z gledališko igro in živo glasbeno spremljavo.

Predstava je nastala v koprodukciji Umetniškega društva M&N DC in ljubljanskega Cankarjevega doma ter v sodelovanju z SNG Nova Gorica.

CD, SNG Nova Gorica, MN Dance Company

Povezani dogodki