STA, 23. 11. 2012

SMG v središču festivala Desire Central Station v Subotici

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo letos v središču 4. mednarodnega festivala sodobnega gledališča Desire Central Station, ki se v Subotici pričenja danes in bo potekal do 30. novembra. SMG bo na festivalu gostoval s predstavama Razredni sovražnik v režiji Boruta Šeparovića in Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića.
:
:

foto Nada Žgank

SMG organizatorji festivala napovedujejo kot najbolj progresivno gledališče celotne regije tako nekoč kot danes, so sporočili iz ljubljanskega gledališča. V sklopu festivala bo direktorica in umetniški vodja SMG Uršula Cetinski na posebnem predavanju predstavila poetiko gledališča.

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je v zadnjem obdobju pogosto gostja na mednarodnih festivalih. V SMG je bila premierno uprizorjena marca 2010. Njen okvir je krvav razpad Jugoslavije, tematizira nacionalizem in ksenofobijo, smrt ter odnos med igralci in gledalci.

Druga predstava, s katero bo SMG gostoval v Subotici, je Razredni sovražnik. Izhodišče Šeparovićevega režiserskega ustvarjanja je bil videoposnetek antologijske predstave Razredni sovražnik v režiji Vita Tauferja, ki je bila v SMG premierno uprizorjena leta 1982 po drami Nigela Williamsa.

Desire je pesniško ime pesnika in pisatelja Deszoa Kosztolanija. Po slednjem se imenuje tudi gledališče v Subotici pod vodstvom Andrasa Urbana, ki pripravlja festival Desire Central Station. Vezna nit letošnje izdaje je Apolitično, saj festivalske predstave z Madžarske, Hrvaške, iz Črne Gore, Slovenije in Srbije raziskujejo odnos posameznika do politike oziroma družbe, so sporočili iz SMG.

Na festivalu v Subotici bo prikazan tudi performans Jureta Novaka Zato sem srečen, ki je nastal kot plod sodelovanja Gledališča Glej in Zavoda Poza.

Desire Central Station, SMG, Subotica, Srbija