STA, 18. 10. 2011

V SNG Maribor začetek prenosov Metropolitanske opere

Po vzoru iz tujine so v soboto v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor pričeli z neposrednimi prenosi iz Metropolitanske opere v New Yorku. Prva na vrsti je bila opera Anna Bolena z rusko sopranistko Anno Netrebko.

Newyorška Metropolitanska opera, ki ima že skoraj 130-letno zgodovino, je ena najbolj znanih opernih hiš na svetu. Njen repertoar zajema največje spektakle, na odru pa stojijo najboljši izvajalci svojega časa.

Zelo uspešen je tudi njen program The MET: Live in HD. Z emmyjem nagrajena serija neposrednih prenosov oper v gledališča in kinodvorane po svetu letos vstopa že v šesto sezono in z njo v več kot 1500 dvoran v 51. državah sveta. Po zaslugi evropske prestolnice kulture (EPK) in mariborske producentske družbe Hiša idej se jim pridružuje tudi Maribor.

Cikel prenosov se je pričel v soboto ob 19. uri, ko je bila na sporedu opera Gaetana Donizettija z naslovom Anna Bolena. V njej je kot mlada kraljica iz naslova nastopila ena najbolj cenjenih opernih solistk ta hip Anna Netrebko.