STA, 11. 11. 2015

V SNG Maribor premierno songdrama Večno mladi

V Drami SNG Maribor bodo v petek premierno uprizorili songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. Predstava gledalce na groteskno zabaven način sooča z vsakdanjikom starostnikov pod geslom "sex, drugs and rock'n'roll". V njej igralci, ki se znajdejo v domu za ostarele, igrajo same sebe pri devetdesetih.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Predstava Večno mladi je postavljena v zgradbo mariborskega gledališča, ki je pred časom zaprlo svoja vrata, v njej pa je začel delovati dom za ostarele igralce. Od časa do časa mlada medicinska sestra igralcem dovoli, da preživijo večer na odru, na katerem so nekoč igrali velike vloge, so zapisali v SNG Maribor.

Eric Gedeon je ustvaril poseben žanr, tako imenovano songdramo, v kateri dramski igralci oblikujejo vloge brez ali z zelo malo govorjenega dramskega besedila. Zgodba se gradi skoraj izključno skozi pesmi. Načini izvedb in poante glasbenih besedil prikazujejo notranja stanja oseb na odru. Dogajanje na odru spremlja ostareli pianist.

"Zgodba je enostavna, vendar močna, ker ti utrujeni starčki, ki so videti napol mrtvi, vsakič, ko medicinska sestra zapusti prostor, oživijo. Kljubujejo smrti in različnim starostnim tegobam ter zbirajo energijo, da bi nadaljevali svojo že končano umetniško pot - Shakespeare, Goethe in Čehov, vendar tokrat pod geslom sex, drugs and rock'n'roll," je o predstavi povedal režiser.

Lopičić je sicer vsestranski nemško-bosansko-avstrijski ustvarjalec. Deluje kot pianist, skladatelj, ustanovitelj Sandy Lopičić orkestra in benda Sandy Lopičić Superstvar, gledališki režiser, skladatelj filmske glasbe in igralec.

V predstavi igrajo Irena Varga, Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Mirjana Šajinović ter Denis Horvat in Lopičić kot gosta.

Besedilo songdrame je prevedla Mojca Kranjc, priredbo besedila pa podpisujejo ustvarjalci uprizoritve. Scenografa in oblikovalca luči sta Matic Gselman in Lopičić, kot dramaturg je pri predstavi sodeloval Vili Ravnjak, kostumograf pa je Leo Kulaš.

Povezani dogodki