STA, 15. 1. 2015

V SNG Maribor premiera otroške pravljične opere Obuti maček

Po decembrski odpovedi zaradi bolezni v ansamblu bo v danes v Slovenskem narodnem gledališču Maribor premiera otroške pravljične opere Obuti maček. Operna uprizoritev je nastala v režiji Marte Frelih, glasbeni vodja je Robert Mraček.
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Pravljično opero v štirih slikah Obuti maček je ruski skladatelj Cesar Cui (1835-1918) napisal leta 1913 na libreto Marine Stanislavnove Polj po istoimenski pravljici Charlesa Perraulta. Nova produkcija Opere SNG Maribor, ki je namenjena najmlajšemu občinstvu, izhaja iz revidirane različice opernega libreta Mihaila Lvovskega iz leta 1961, ki vsebuje poleg slogovnih elementov posodobljene prepesnitve tudi nekoliko več dialogov in odrskih "intervencij" naslovnega mačjega junaka.

"Osrednji moralni nauk pravljice, da se velika sreča lahko skriva tudi v majhnih rečeh ter predvsem v naši lastni iznajdljivosti in znanju, se še danes izkaže za tisto življenjsko modrost, na katero prevečkrat pozabljamo," so zapisali v SNG Maribor.

Cesar Cui, avtor 15 oper, je danes znan predvsem kot član ruske peterice. Skladatelj se je kljub svojemu francosko-litvanskemu poreklu intenzivno ukvarjal z zgodovino ruske glasbe in z njenim "nacionalnim" programom v času pozne romantike. Poleg tega se je Cui, zlasti v poznejših letih, ko je postal dedek, posvečal tudi ustvarjanju za otroke in mladino.

Prevod iz ruščine je delo Andreje Kalc, prepesnitev libreta pa Benjamina Virca. Vsestranska filmsko-gledališka ustvarjalka Marta Frelih ob režiji podpisuje še scenografijo, kostumografijo in koncept videa. Pravljična opera Obuti maček predstavlja njen debi s področja operne režije.

Glasbeni vodja, pianist in korepetitor je Robert Mraček, dramaturg Benjamin Virc, asistentka režije Tanja Lužar, koreografijo in odrski gib pa podpisuje Sytze Jan Luske.

Nastopajo Klemen Torkar, Dušan Topolovec, Mihael Mikluš, Peter Izlakar, Sebastijan Čelofiga, Nina Dominko, Bogdan Stopar, Melanija Markovič, Mojca Potrč, Dada Kladenik, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Martina Ledinek, Saša Fidler, Terezija Potočnik in Matjaž Vezonik.

Povezani dogodki