STA, 18. 7. 2022

V Kopru teden gledaliških in glasbenih dogodkov za mlade

V koprskem gledališču se bo drevi začel sklop Primorskega poletnega festivala (PPF), namenjen mladim. Do sobote se bodo vsak dan vrstili pogovori z ustvarjalci, gledališke predstave in glasbeni nastopi. Glavno vlogo bodo imeli študenti dramskih umetnosti.
:
:

Foto: Pixabay

Mladini prilagojen niz dogodkov v okviru Primorskega poletnega festivala prirejajo tretjič, vendar prvič v polni obliki. Prvi dve izvedbi sta bili namreč zaradi pandemije covida-19 zelo okrnjeni. Novi koronavirus se je vmešal tudi letos, tako da so današnji spored PPF mladi lahko dokončno oblikovali šele ob koncu preteklega tedna.

Umetniški vodja PPF mladi Ivan Loboda meni, da je ta festival pomemben za kulturni in družbeni razvoj. Poudaril je, da si želijo vsako leto povabiti več gostov iz tujine in tako postaviti Koper na zemljevid festivalov gledaliških akademij.

Ključe koprske Verdijeve ulice, kjer stoji gledališče, bodo mladi ustvarjalci simbolično prejeli danes ob 20.30 iz rok koprskega župana Aleša Bržana. Že pred tem, ob 19.00, bodo študenti in študentke ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) uprizorili predstavo, ki so jo naslovili Dramakurbija. Po slovesnosti ob odprtju bo na ulici igral domači reggae duo Freedom Fighters s pevcem Tadimanom.

V gledališču v torek ob 18. uri pogovor z ustvarjalci o današnji predstavi, študiju na akademiji in prihodnosti gledališča ter mladih. Ob 19. bo umetniška akademija iz Banjaluke predstavila dramo ruskega pisatelja Maksima Gorkega Letoviščarji. Sledil bo koncert domače rok skupine The Chillers.

S pogovorom o Letoviščarjih se bo začel sredin program in nadaljeval z avtorskim projektom študentov AGRFT z naslovom O, moja sobitja. Sklenil se bo s kantavtorjem Popotnikom in elektronsko glasbo dua 2B.

Četrtkovemu pogovornemu popoldnevu s študenti AGRFT bo sledil avtorski projekt študentov zagrebške akademije za dramsko umetnost Zakleta Hedda. Večer bo zaključil izolski raper Drill.

Pogovor z ustvarjalci se bo v petek začel ob 11. uri. Med 18. in 20. uro bo na Verdijevi ulici v Kopru donela elektronska plesna glasba, ki jo bodo izvajali Pantaloons, Techno Vikings DJ JK Soul. Zatem bo v gledališki veliki dvorani predstava iz glavnega programa PPF, Istra ti mila materna.

V soboto bo večeru študentskega filma sledila zabava s skupino Samodajefešta. Vstop na vse prireditve je prost.

PPF Mladi, Primorski poletni festival