STA, 9. 9. 2014

Ex Ponto v novo desetletje z Novimi mostovi

V Ljubljani bo med 14. in 21. septembrom potekal 21. festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, ki v novo desetletje vstopa pod motom Novi mostovi. Za moto so se odločili, ker odpirajo nova področja tako sodelovanja kot usmeritev; tako bodo na festivalu, ki se bo zaključil v Novem mestu, tokrat predvajali tudi dokumentarne filme.
:
:


"Za festival se odpira novo obdobje in nov način razmišljanja, pri Novih mostovih ne gre samo za geografsko širjenje, ampak tudi za programsko," je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor festivala Damir Domitrović Kos.

Tako bo festival ponudil osem predstav in osem dokumentarnih filmov, ki letos prihajajo iz držav nekdanje skupne države. Med drugim bodo predvajali filme Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, Mobitel Nedžada Begovića in Gangster te ljubi Nebojše Slijepčevića.

Festival bo v nedeljo odprla predstava po besedilu Bertolta Brechta Švejk v drugi svetovni vojni v režiji Martina Kočovskega, ki je festival v preteklosti že obiskal. Med drugim pa organizatorji izpostavljajo še gostovanje zaključne predstave Amarilo v režiji Jorgeja A. Vargasa iz Mehike.

Ob tem bodo na festivalu med drugim premierno uprizorili Tobelijo Nicka Upperja, z Madžarske prihaja Kralj Ubu v režiji Zoltana Balazsa, italijanska koreografinja Erika Zueneli, ki živi in ustvarja v Belgiji, pa bo v Ljubljani predstavila plesno predstavo Tant'Amati.

V sklopu festivala bodo predstavili tudi mrežo Nova evropska teatrska akcija (NETA), ki se bo v prihodnjih treh letih sofinancirala iz programa Ustvarjalna Evropa. NETA poleg številnih koprodukcij vsako drugo leto organizira festival, ki poteka v različnih državah članicah. Od svojih začetkov so festival organizirali v mestih, kot so Podgorica, Sankt Peterburg, Ljubljana in Vratsa.

Poleg tega so se v sodelovanju z Eventimom letos prvič odločili za prodajo prenosne festivalske vstopnice, saj želijo, da bi bil festival čim bolj dostopen. Sprožili so tudi akcijo zbiranja prispevkov preko namenitve dohodnine. Z zbranimi sredstvi nameravajo podpreti mlade ustvarjalce, saj želijo, da bi bili ti v večji meri prisotni tudi na festivalu.

EX PONTO