STA, 26. 9. 2012

Anton Podbevšek Teater s koprodukcijsko predstavo po delu Samuela Becketta

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v soboto, 29. septembra, premierno uprizorili predstavo Rečem, kar mi rečejo, naj rečem, nastalo po delih in romanu Neimenljivi irskega avantgardnega pisatelja in dramatika Samuela Becketta. Koprodukcijska prestava APT, Betona Ltd. in ljubljanskega Bunkerja je skupinsko delo brez režiserja.
:
:
foto Borut Peterlin
foto Borut Peterlin
foto Borut Peterlin
foto Borut Peterlin
foto Borut Peterlin
foto Borut Peterlin

Ustvarjalci in izvajalci predstave so člani gledališke skupine Beton Ltd., Katarina Stegnar, Branko Jordan, Daša Doberšek in Primož Bezjak ter dramaturginja Andreja Kopač. Po besedah dramaturginje predstava na svojevrsten način pristopa k tolmačenju dela Samuela Becketta (1906-1989), ki intimen v podajanju lastnega toka misli in prepuščanju dogodkov iz zunanjega sveta predstavlja njeno izhodišče.

Tematika predstave je po njenem mnenju izredno zahtevna, zasnovana pa je tudi kot premislek. Glede na to, da nima režiserja, so jo oblikovali postopno in spontano, vloga dramaturga pa je bila pri njej bolj kot ne zunanja, je še pojasnila Kopačeva.

Kot je povedal eden izmed njenih ustvarjalcev in igralec Jordan, predstava prinaša preizpraševanje posameznika o tem, kdo je, kaj je, kje je in kaj naj pravzaprav počne. To poteka v verbalni in dramski obliki ter hkrati izhaja iz dela Betontanca in več kot desetletnih skupnih izkušenj njenih avtorjev ter izvajalcev.

Naslov predstave je povzet po navedku iz Beckettovega romana Neimenljivi, izbrali pa so ga med drugim tudi zato, ker so njeni ustvarjalci del generacije, ki je iz ene ideologije prešla v drugo. V tej pa jo vse bolj navdaja občutek nemoči, kar je v nasprotju z naravnim redom napredka in razvoja, je še povedal Jordan.

Pri predstavi so uporabili prevode Aleša Bergerja, opremljena je z glasbeno podlago črnomaljskega dueta Dead Tongues oziroma Janeza Weissa in Jureta Vlahoviča, kostumografka pa je Mateja Benedetti. S predstavo bodo gostovali tudi Ljubljani in predvidoma še v Mariboru.

APT, Samuel Beckett