STA, 10. 5. 2013

V Šentjakobskem gledališču Partljičev socialistični kulak v režiji Gojca

V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so včeraj premierno uprizorili predstavo Toneta Partljiča Moj ata socialistični kulak, ki jo bo režiral Gojmir Lešnjak - Gojc. Po njegovih besedah je tekst vse do danes ohranil prvotno svežino in aktualnost. Na novinarski konferenci so predstavili tudi program nove sezone gledališča.
:
:

Gojmir Lešnjak - Gojc / foto: Stanko Gruden/STA

Partljičevo besedilo je po režiserjevih besedah danes zanimivo tako z vidika aktualnosti kot muzejskega odkrivanja dobe informbiroja, o katerem, tako Gojc, mlajše generacije ne vedo ničesar.

Lešnjak se je uprizoritve, nagnjene k Brechtovski estetiki in angažiranemu političnemu gledališču, po Šedlbauerjevem mnenju lotil zelo tankočutno. V vsej pisani druščini likov je dopustil, da v uprizoritvi zasije stiska malega človeka - Maleka. "Glavnega junaka začne mleti vojna, dotik sovjetskega imperija in poražene Nemčije, odnos Cerkve do teh vprašanj ter udarci socializma, ki jih je deležen," je pojasnil Šedlbauer.

Obenem Maleka zavezuje tudi ljubezen do družine, ki pa ni popolna. Njeni člani so mali Tinček - v njem se skriva avtor, Partljič, pubertetnica Olga ter mama. Slednja izraža ljubezen, tiho vero, stran od zlorabljene institucionalizirane Cerkve, pa tudi moč. To je razvidno iz njenega stavka "ženske lahko lažje preživijo brez moškega, kot moški brez ženske", je pojasnil režiser.

Direktor Šentjakobskega gledališča Leopold Pungerčar, ki v predstavi igra Vanča, je dejal, da ga je uprizoritev predvsem z glasbo prestavila v zgodovino. Lešnjak pa je poudaril, da je Pungerčarjeva vloga fanatičnega, pravovernega bodočega partijca izjemno pomembna za predstavo, saj odraža fanatičnost partijskega režima.

Moj ata socialistični kulak je po Prigodah dobrega vojaka Švejka in predstavi Kdo je ubil Anico L. tretja Lešnjakova režija v Šentjakobskem gledališču. Režiser je verno sledil Partljičevemu izvirniku, saj po njegovem mnenju besedilo ne prenese ne krajšanja ne dodajanja.

V predstavi poleg Pungerčarja igrajo Saša Klančnik v vlogi Maleka, Mirjam Sedmak, Maša Tkavc in Zala Simčič v alternaciji, Patrik Luka Rozman k.g. in David Vazzaz k.g. v alternaciji, Rok Glavan, Miha Zrimšek, Tatjana Rebolj, Peter Teichmeister, Jasna Kuljaj, Borut Zakovšek, Matic Valič ter Filip Klančnik k.g. v alternaciji z Rozmanom.

Za kostumografijo uprizoritve je poskrbela režiserjeva soproga Zvonka Makuc, za scenografijo pa Ana Rahela Klopčič, hči Matjaža Klopčiča, režiserja filma Moj ata socialistični kulak. Glasba je delo Bojana Jurjevčiča - Jurkija.

Šedlbauer je predstavil tudi program nove sezone, ki jo bo oktobra uvedla ameriška glasbena komedija Uscana vas. Režiser uprizoritve bo Marko Plantan, dirigent pa Simon Dvoršak.

Januarja pripravljajo premiero dveh enodejank Neila Simona pod naslovom Hotel Plaza, ki ju bosta režirala Lešnjak in Jernej Kobal, marca prihodnje leto pa še satirično komedijo "Truth story" Vinka Möderndorferja v režiji Jaše Jamnika. Sezono bo sklenila tragična farsa Floriana Zellerja Oče v režiji Dušana Mlakarja. Za otroke pripravljajo Vilinčka z lune Bena Minollija v režiji Jake Andreja Vojevca.