STA, 31. 1. 2020

Glasbena igra Afriški živalski raj v CD otrokom približa živalski svet

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera glasbene igre za otroke Afriški živalski raj. Glasbena igra je zasnovana na besedilu Tomaža Vrabiča, ki je izšlo v slikanici ilustratorke Maje Šubic. Besedilo otrokom v rimah približa oddaljeni živalski svet od znanih zelenih mamb do redkeje obravnavane svinje bradavičarke.
:
:

Foto: Arhiv Cankarjev dom

Tinka Tonka se kratkočasi s prebiranjem knjig o živalih. Domače prepoznava kar miže, a spoznati želi tudi tiste iz afriške savane in deževnega gozda, zato si privošči dolg potep na sončno celino, na katerem neustrašno sklepa znanstva z nenavadnimi živalmi. Prav vse jo tako zelo očarajo, da jih ovekoveči na slikarskem platnu: nevarnega samotarja kafrskega bivola, svinjo bradavičarko, ki ima rep kot antena, podzemsko svinjko na lovu za termiti, noja s peščeno uganko, kameleona, ki menja barve kot za šalo, zvito strupenjačo mambo, plešoče ptičje bojevnike, ponočnjake lemurje in prepirljive hijene, je vsebina predstave povzeta na strani CD.

Kot še piše, je Vrabičevo besedilo kar klicalo po uglasbitvi in slovenski skladatelj Anton Kropivšek, ki živi in deluje na Nizozemskem, je rimano poezijo ujel v zanimivo glasbeno igro, temelječo na spevnih sodobnih songih, napisanih za otroške soliste, otroški pevski zbor in pianista. Čarobnost besedila, ki ga interpretira profesionalna gledališka igralka, in glasbe, v katero so se poglobili pevci in pevski solisti Otroškega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana, bodo nadgradili še plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Alja Kapun, ki nastopa v vlogi Tinke Tonke, je gledališka in filmska igralka. Sodeluje v predstavah osrednjih slovenskih gledališč, širši javnosti je poznana predvsem po televizijskih nadaljevankah.

Predstava je koprodukcija Glasbene matice Ljubljana, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter CD. Režijo podpisuje Eva Hribernik, scenograf je Jaro Ješe, kostumografinja Anjana Pavlič.

Glasbena predstava je namenjena otrokom od 5. do 10. leta starosti. Ponovitve bodo 1. in 8. februarja ob 17. uri.

Tomaž Vrabič, Eva Hribernik, CD

Povezani dogodki