STA, 12. 4. 2023

V PTL premierno plesno-gledališka predstava Golazen

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo ob 20. uri ljubljanska premiera plesno-gledališke predstave Golazen. Po motivih Slavka Gruma in hrvaškega avtorja Janka Polića Kamova jo je režirala Natalija Manojlović Varga, ki je podpisala tudi koreografijo. Predstava tematizira obstoj sveta tukaj in zdaj.
:
:
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević

Ustvarjalci so predstavo, ki je nastala v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) Ivan pl. Zajc z Reke, označili za cabaret noir, žanrski hibrid, v katerem sta gibalni in gledališki jezik poenotena in združena v morbiden svet uglasbenih literarnih predlog.

»Cabaret, ker med gledališkimi prijemi ni hierarhije, in noir, ker vsebino črpa iz najtemnejše luknje zavesti, toliko izpraznjene luknje, da se v njej razliva črnina v najbolj živem spektru,« so zapisali pred premiero.

V predstavi so uporabljeni fragmenti skladb sodobnih hrvaških skladateljev Margarete Ferek Petrić, Mirele Ivičević, Petarja Obradovića, Tene Ivane Borić, Davorja Bobića in Gordana Tudorja. V njej nastopajo Alja Lacković, Veronika Valdes, Petra Peček / Ksenja Krutova in Edi Ćelić.

Dramaturgija predstave je Sara Stanić, scenografijo podpisuje Ana Rahela Klopčič, izdelavo scene pa Martin Lovšin in Janko Oven. Kostumografinja je Ana Aleksandra Buković.

Ponovitvi bosta v PTL v četrtek in nedeljo.

Natalija Manojlović Varga je diplomirala iz psihologije na zagrebški Filozofski fakulteti, leta 2018 pa je zaključila tudi Akademijo dramskih umetnosti kot gledališka in radijska režiserka. Kot koreografinja se je z avtorsko predstavo Virus 098 prvič predstavila leta 1998 na odru HNK v rodnem Osijeku, takoj po končani srednji šoli za sodobni ples Ane Maletič v Zagrebu. Od takrat naprej je kot koreografinja, režiserka, pa tudi avtorica besedil sodelovala pri več kot 20 plesnih in dramskih predstavah, kot so Vodoinštalater, Prekleta golazen, Adam in Eva, Zakulisje prvakov, Mrtva svatba, Povodni mož Ambrož in Sloboština Barbi.

PTL, Natalija Manojlović Varga, Golazen