STA, 17. 3. 2022

V PTL premiera predstave treh mladih ustvarjalk Vse mora ven

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera interaktivnega gibalno-zvočnega prvenca v produkciji PTL, ki ga podpisujejo tri mlade ustvarjalke Petra Peček, Manca Trampuš in Alja Lacković. Predstava z naslovom Vse mora ven temelji na preizpraševanju in razširjanju vsakdanjih konceptov. Performerke zanima tisto, kar na prvi pogled nima smisla.
:
:
Foto: Drago Videmšek, Sunčan Stone, Katarina Kolenc
Foto: Drago Videmšek, Sunčan Stone, Katarina Kolenc
Foto: Drago Videmšek, Sunčan Stone, Katarina Kolenc
Foto: Drago Videmšek, Sunčan Stone, Katarina Kolenc

Material izhaja iz raziskovanja osebnih zgodb, ki v prostoru tvorijo kolaž odnosov in čustev, bodisi z gibom, besedo ali zvokom, so zapisali v PTL.

Performerke se nenehno poigravajo z dvojnostmi in kontrasti. Zastavljena forma potuje med kontrasti. "Včasih prestopi na stran popolnega kaosa, čez nekaj trenutkov je že na drugem bregu popolne miline. Znotraj nas treh ustvarjamo dinamiko življenja v nekakšni fast forward tehniki, kjer gre za popotovanje iz enega občutja v drugo in tretje skoraj v trenutku," pojasnjujejo umetnice.

Zelo specifičen način sodelovanja ustvarjalk, ki temelji na zaupanju in medsebojni podpori, omogoča osebno izpoved v varnem okolju. "Na nek način performans deluje katarzično na vsako sodelujočo, vendar nas zanima, ali lahko ta osebna katarza preskoči in poustvari kolektivno katarzo," se sprašujejo.

Zamisel o sodelovanju se je porodila v začetku leta 2020, ko je bilo vsaki izmed performerk onemogočeno kakršnokoli delovanje. Združila jih je skupna želja po ustvarjanju. Izhodiščna točka raziskovanja je poigravanje konceptov, zaradi česar je projekt dokaj univerzalen in odprt za različno občinstvo, so zapisali v PTL.

"Pomemben aspekt našega ustvarjanja je uporaba instinkta, ki doprinese k vsesplošni surovosti in koncentraciji. Vsaka izmed treh umetnic ima prostor za raziskovanje izraznosti, ki nato sestavlja koheziven del celote," so še pojasnile umetnice. V PTL so dodali, da sta jih pri ustvarjanju vodili medsebojna podpora in razumevanje. V predstavo želijo vključiti tudi občinstvo. S formo, ki je deloma strukturirana, deloma odprta, projekt povabi opazovalca, naj postane aktivni udeleženec in soustvarjalec, če si to zaželi.

Manca Trampuš, Petra Peček, Vse mora ven, Alja Lacković, PTL

Povezani dogodki