STA, 8. 5. 2024

V Portorožu v soboto predstava Levitan - primer Vitomil Zupan

V portoroškem Monfortu bo v soboto predstava, ki jo je avtor in režiser Matjaž Berger ustvaril na podlagi romana Levitan, v katerem je Vitomil Zupan pisal o prestajanju zaporne kazni. Že v petek bodo življenju in zapuščini pred 110 leti rojenega Zupana govorili v piranskem Gledališču Tartini, so napovedali na torkovi novinarski konferenci.
:
:
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin
Foto: Barbara Čeferin

Predstavo Levitan - primer Vitomil Zupan so premierno uprizorili leta 2022 v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Berger, ki je tudi direktor novomeškega Gledališča Anton Podbevšek, je povedal, da ga posebej zanimajo zgodbe ljudi, ki so bili v drugi svetovni vojni med partizani, nato pa so prišli v spor z oblastjo. Napisal je drami o Edvardu Kocbeku in Zupanu, zdaj pripravlja predstavo po knjigi Gorana Markovića Beograjski trio.

Levitan je po Bergerjevih besedah pisateljev zelo oseben, avtorski upor proti vsem oblikam zapore in zaporov. Zupan je bil leta 1948 obsojen na 18 let zapora. Sodišče ga je spoznalo za krivega vrste kaznivih dejanj, od sovražne propagande do kršenja javne morale, napeljevanja k samomoru in poskusa posilstva. V zaporu je preživel sedem let. Leta 2002 je vrhovno sodišče vse sodbe razveljavilo.

Kot pravi Berger, roman kaže, da je oblast še bolj obscena od tistega, kar očitajo Zupanu, govori pa tudi o tem, kako v najhujših razmerah ohraniti svojo bit. Gledališka predstava je rekonstrukcija določenih enot romana, je pojasnil Berger. "Gre za izkopanine iz romana, kot nek tip rekonstrukcije, kjer na določene tipuse zaprtih reagira duh Vitomila Zupana," je še opisal.

Predstavo Levitan - primer Vitomil Zupan bodo v nekdanjem skladišču soli Monfort uprizorili v soboto ob 20. uri.

Dan prej bo v piranskem Gledališču Tartini pogovor o Zupanu in njegovem prispevku k literaturi in kulturni krajini našega časa. Gostje bodo zgodovinar Aleš Gabrič, književnik Aleš Berger in režiser Matjaž Berger. Kot je na novinarski konferenci povedala Jasna Čebron iz Kulturnega kroga Koper, bosta s sovoditeljico Amelio Kraigher poskušali od njih izvedeti, koliko je Zupan razumljiv mlajši generaciji.

Predstava in pogovor ob 110. obletnici rojstva Vitomila Zupana sta plod sodelovanja novomeškega Anton Podbevšek Teatra, Gledališča Koper, Obalnih galerij, Avditorija Portorož ter koprskega Kulturnega kluba. Predstavniki kulturnih ustanov slovenske Istre so na novinarski konferenci poudarili, da je sodelovanje ključno za pripravo večjih kulturnih projektov, tudi zaradi zmanjševanja stroškov.

Levitan. Primer Vitomil Zupan, Matjaž Berger, APT, Vitomil Zupan

Povezani dogodki