STA, 18. 12. 2019

V novogoriškem gledališču danes premiera muzikala Zadnjih pet let

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo drevi ob 20. uri prva slovenska uprizoritev muzikala Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Predstava je koprodukcija novogoriškega gledališča s Slovenskim stalnim gledališčem Trst.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Romantični muzikal z grenkim priokusom predstavlja petletno ljubezensko zgodbo med mladim, obetavnim in nadarjenim judovskim pisateljem Jamiejem Wellersteinom ter nadobudno igralko Cathy Hiatt, ki se je iz predmestja preselila v New York, da bi doživela slavo. Medtem ko on zaslovi že z romanesknim prvencem, ima ona več težav z uveljavitvijo. To pa seveda ni edina razlika med njima, ki ju vleče narazen.

Romanco protagonistov, ki ju igrata Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič Finžgar, gledalci skoraj v celoti spremljajo skozi popevke in glasbene točke. Njegova zgodba poteka od začetka romantičnega odnosa do konca zakona s Cathy, njena pa poteka v nasprotni smeri. Vendar sta igralca ves čas na odru, njuna pripoved pa se na koncu združi v skupni točki, ko Jamie zaprosi Cathy za roko.

Prav zaradi glasbe sta gledališči tokrat združili moči z Glasbeno matico iz Trsta. Šest glasbenikov se je povezalo v neobičajno glasbeno zasedbo, ki pušča zelo poseben zvočni odtis, je na novinarski konferenci povedala režiserka predstave Jasmin Kovic. Patrizia Jurinčič Finžgar pa je poudarila, da Zadnjih pet let ni običajen muzikal, saj ne gre le za šov, ki bi gledalce zaslepil, na koncu pa pustil ravnodušne.

Pod muzikal se poleg igralcev in režiserke podpisujejo še prevajalec Janez Usenik, glasbena vodja predstave Andrejka Možina ter scenografinja in kostumografinja Giulia Belle. Glasbo bodo v živo izvajali Sebastiano Frattini, Irene Ferro Casagrande, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Ammatruda in Mariano Bulligan.

Zadnjih pet let, SSG Trst, SNG Nova Gorica