STA, 18. 2. 2020

V Novem mestu premiera opere o Prešernovi muzi Primičevi Juliji

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri kot prvo produkcijo občinskega Zavoda Novo mesto premierno uprizorili opero o Prešernovi muzi Primičevi Juliji. Skladatelj opere Julija je Aleš Makovac, libreto je napisal Igor Grdina, režiser je Rok Rappel Rocc. V glavnih vlogah bosta nastopila Irena Yebuah Tiran in Rok Bavčar.
:
:

Opera z naslovom Julija prinaša romantično zgodbo o večni ljubezni in neizživetem čustvu.

Simbolizira jo vrtnica, ujeta v led. Njena glasbena govorica ostaja zvesta melodiki in tonalnosti, poslušalca pa skuša voditi skozi čas ter poudariti močna čustva vseh protagonistov, je ob predstavitvi opere povedal njen skladatelj in koordinator za kulturo Zavoda Novo mesto Makovac.

Za omenjeno temo se je odločil, ker se je Primičeva Julija po poroki preselila v Novo mesto, kjer je živela v moževem gradiču Neuhof. Tam je tudi umrla, pokopana pa je na novomeškem šmihelskem pokopališču.

Po besedah libretista Grdine opera prikazuje tri ljubezni Franceta Prešerna. Prvo dejanje obravnava konec pesnikove zveze z Marijo Kljun in njegovo seznanitev z Julijo. Drugo dejanje tematizira edini ples, na katerem sta se Julija in Prešeren srečala, tretje dejanje pa prikazuje Julijino poroko in vznik Prešernove ljubezni do Ane Jelovšek.

Opero uokvirjata prolog in epilog, ki se v graščini Neuhof odvijata v zadnjih urah Julijinega življenja. Libreto je sicer v vsebinskem pogledu svobodna fantazija na življenjepis Franceta Prešerna in zapis Janeza Trdine o Primičevi Juliji. Zamišljen je kot podlaga za klasično veliko opero z baletom, ansambelskimi prizori in arijami. "Verzi v njem so rimani, Prešernove formulacije pa so uporabljene na način literarnega pasticcia," je še pojasnil Grdina.

Umetniška vodja solistov in mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki bo nastopila v vlogi Julije, je dodala, da bo namesto zbora poleg solistov nastopil vokalni ansambel, sestavljen iz mladih šolanih pevcev.

Režiser in scenograf Rocc je dejal, da režijska postavitev "opere večne ljubezni" izhaja iz danih zgodovinskih predpostavk, med drugi pa se dotika vprašanja, "kako se počutijo muze".

Ob premieri načrtujejo še vsaj devet ponovitev dveurne opere. Sodobna in enostavna scenska postavitev bo omogočala tudi gostovanja.

julija