STA, Andreja Seršen Dobaj, 31. 5. 2010

Sobivanje glasbe, giba, igre in drugih scenskih elementov

Karmina Šilec domačo kulturno sceno širi z glasbenim gledališčem. - Na začetku leta je pod idejnim vodstvom priznane zborovodkinje Karmine Šilec nastalo novoglasbeno gledališče Choregie. Zavod v slovenski prostor uvaja novo umetniško platformo, ki temelji na odrskem sobivanju glasbe, giba, igre in drugih scenskih elementov.

Definicijo novoglasbenega gledališča, ki je v svetu že uveljavljen pojem, v Sloveniji pa še v povojih, je težko najti. "Gre za različne vrste glasbe, ki jim je skupna umeščenost v gledališki prostor, vendar dominira in vse skupaj vodi glasba. Gre za glasbo, ki je nastala v sodobnem času, ni pa to opereta niti opera niti musical. Je vse ostalo," je za STA pojasnila idejni in umetniški vodja novoustanovljenega zavoda Karmina Šilec, vsestranska umetnica, ki je v javnosti najbolj znana kot vodja zbora Carmina Slovenica.

Novoglasbeno gledališče je pravzaprav ena najstarejših umetniških oblik, ki doživlja nov razcvet. "Že od nekdaj se je pelo, plesalo, govorilo in gibalo. To ni nič novega. Potem pa so šle zvrsti narazen in nastali so opera, koncert, drama in balet," je povedala Šilčeva ter dodala, da se zdaj te zvrsti ponovno združujejo.

Kot je dejala, so v Sloveniji prvi, ki se tako intenzivno, s tako količino produkcije in v takšnem profilu ukvarjajo z novoglasbenim gledališčem. So tudi drugi, na primer Solistika, ki se posveča bolj klovnovski glasbi v smislu zabave, medtem ko je Choregie osredotočen na zvočno poezijo in sodobno vokalno glasbeno literaturo.

Šilčeva
se je s takšno vrsto predstav ukvarjala že prej, med drugim v okviru Carmine Slovenice, javni zavod pa je ustanovila, ker meni, da ga Slovenija enostavno potrebuje. Osnovna dejavnost Choregie bo tako glasbeno gledališče.

Nova institucija s sedežem v Mariboru naj bi se ukvarjala s produkcijo in promocijo glasbeno gledaliških predstav, hkrati pa razvijala teoretsko misel o tem, kaj glasbeno gledališče sploh je. Obenem naj bi služila kot nov kreativni prostor, odprt za srečevanje širokega spektra umetniških izrazov.

Za obdobje naslednjih treh sezon so v načrtu izvedbe glasbeno-scenskih projektov, komornih oper, glasbeno-plesnega gledališča, novi cirkus in drugo, vsaki dve leti pa bodo organizirali tudi mednarodni festival.

Prvi se bo odvil v dneh od 31. maja do 6. junija v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Na njem bo Choregie premierno predstavil svojo lastno produkcijo, odrski koncert Navpične misli v izvedbi rezidenčnega ansambla Kebataola, ki je po besedah Šilčeve zaenkrat edini, ki se s to umetnostjo aktivno ukvarja že več let.

Kot je dejala vodja festivala, so za prvi festival izbrali raznolike, duhovite in gledljive predstave, s čimer želijo pritegniti čim širši krog občinstva. Dogodek je pomemben tudi v svetovnem merilu, saj je po besedah Šilčeve to edini glasbeno-gledališki festival na svetu, ki je zasnovan tako, da omenjene oblike umetnosti združuje v strnjen pregled.

Sodelujoče na festivalu je izbirala na podlagi lastnih povezav in stikov, medtem ko v prihodnje računa tudi na sodelovanje z drugimi podobnimi festivali. "Je pa res, da teh festivalov ni veliko, zato bo treba črpati iz bazena gledaliških festivalov in festivalov nove glasbe," je menila.

Zavod se financira s sredstvi ministrstva za kulturo, prijavili pa so se tudi na razpis Mestne občine Maribor, katerega rezultate še čakajo. "Upamo, da bo mesto znalo prepoznati to kot program, ki bi lahko bil del projekta Evropske prestolnice kulture (EPK)," je dejala Šilčeva. "Upam, da bo festival dobil dovolj zaleta, da se kasneje s še z bolj ambicioznimi in kompleksnejšimi projekti razživi vse tja do znamenitega EPK, ga preživi in ostane v našem okolju tudi po njem," je še dodala.