STA, 11. 11. 2018

V New Yorku predstava Projekt vzornica po ideji Tjaše Ferme

V gledališču 3-Legged Dogs na jugu Manhattna je v sredo doživela premiero posodobljena gledališka predstava Projekt vzornica, ki jo je s skupino sodelavcev zasnovala slovenska ustvarjalka Tjaša Ferme.

Foto: Robi Poredoš, STA

Gre za novo, tehnološko dodelano in izpopolnjeno postavitev, ki raziskuje dojemanje in predstavljanje vzornic ter njihovo evolucijo v času velikih družbenih in političnih sprememb, kot tudi možnost transformacije možganov. Projekt združuje gledališko predstavo in interaktivne igre s snemanjem nevronskih aktivnosti v možganih igralcev in občinstva.

Ob tem raziskuje osebne izkušnje sodelujočih igralk o tem, kaj pomeni biti ženska v današnjem svetu. Gre za identificiranje in testiranje predstav o tradicionalnih vzornicah z možnostjo ustvarjanja novih. Igralke nastopajo v različnih vlogah vzornic na primer Marilyn Monroe, Melania Trump, Kim Kardashian, Michelle Obama. Občinstvo jim lahko zastavlja vprašanja in potem spremlja spremembe v možganskih reakcijah igralk na sceni okrog odra, kamor se projicirajo preko posebnih naprav na glavah nastopajočih.

Poseben del predstave je interakcija med igralko in izbranim presenečenim članom občinstva, ki povesta vsak svojo zgodbo o lastni mami, njune možganske aktivnosti pa so med pripovedovanjem prikazane na sceni gledališča. Skladatelj in glasbeni producent Justin Matthews je namreč ustvaril program, ki pretvarja možganske valove v zvok oziroma neke vrste glasbo, ki spremlja predstavo.

Projekt je nastal v okviru gledališča Transforma, ki so ga ustanovili Jacob Sebag, Natalie Kacinik in Tjaša Ferme. Zasnovala ga je predvsem slovenska igralka Tjaša Ferme in ga nato razvila v sodelovanju z režiserko Ano Margineanu. Poleg Fermetove v Projektu vzornica nastopajo še Meggan Dodd, Gina Simone Pemberton in Yiqing Zhao. Pri projektu med drugim sodelujejo še nevro-znanstvenica Natalie Kacinik, video oblikovalec John Jannone ter fotograf Jaka Vinšek. Tehnološko opremo za postavitev je prispeval Emotiv.

Projekt vzornica je bil sicer že lani večkrat uprizorjen v gledališču The Clemente, nova, posodobljena različica pa bo na jugu Manhattna na sporedu po štirikrat na teden do 2. decembra. Prvi ponovitvi 11. novembra bo sledil svečan sprejem s swing glasbo, poimenovan Slovenska noč. Omenjene ponovitve so napovedane tudi v programu gledaliških dogajanj v mestu revije New Yorker.

New York, 3-Legged Dogs, Tjaša Ferme