STA, 11. 11. 2021

Perica Jerković in Robert Petan s stand up komedijo Zbogom korona

Priljubljeni stand up komik Perica Jerković se je tokrat povezal z brežiškim kantavtorjem Robertom Petanom, s katerim se predstavljata z novo stand up komedijo Zbogom korona, mi gremo na dopust! Predstava, ki so jo v Siti teatru BTC, kjer bo ljubljanska premiera, označili za stand up komedijo z akordi, se na humoren način loteva epidemije.

Foto: Pixabay

Kot piše v opisu predstave, "živimo v čudnih časih. Pravila, opozorila, navodila, ukrepi. Stojimo v vrstah za testiranje, stojimo v vrstah za cepljenje. Se cepimo in cepljenju nasprotujemo. Maske nosimo, maskam nasprotujemo. Bolj kot spremljamo dogajanje, manj nam je jasno, kako živeti".

Minilo je več kot dve leti od "prvega alarma", družba pa je še vedno zaskrbljena in zbegana, smeh je izginil. "A smeh je v človeku," poudarjajo ustvarjalci in ob tem navajajo tragikomične situacije, ko bi posameznik pred trgovino brez maske skoraj raje pobral tisto s tal, kot šel nazaj domov po novo, ali ko plača hitri test za vstop, na vhodu pa "samo zamahnejo z roko".

Jerković in Petan bosta obdelala situacije v družbi in med prijatelji, kar sta med ustvarjanjem avtorskega šova postala tudi sama, zaobšla pa ne bosta niti družinskega okolja v času epidemije - "ko se šolanje in služba od doma združita v dve naravni katastrofi".

Ustvarjalca, ki sta pripravila nabor humornih anekdot, izvirnih šal in zabavnih songov, sta se spoznala na rojstnodnevni zabavi prijatelja Aleša Novaka, "soborca" v komediji Slovenec in pol. Odločila sta se, da združita moči v projektu, ki bo v času epidemije, ki greni življenje, ponudil smejalno katarzo.

Perica Jerković se je rodil leta 1978 v Derventi v Bosni in Hercegovini. Mladost je preživel v Kopru, kjer je začel uvajati stand-up komedijo, zadnjih 15 let pa živi in ustvarja v Ljubljani. V svoji stand up karieri je nanizal več kot tisoč nastopov, podpisuje se tudi pod solo predstavi Rojen v Jugi in Zgodovina selfi butla. Deluje tudi kot voditelj, scenarist, igralec, režiser in video producent. Med drugim je posnel tudi avtobiografski film Leto.

Brežiški 27-letni kantavtor Robert Petan je po številnih glasbenih nastopih letos izdal prvi album Ni za konja dirka, ni za srečne raj.

Perica Jerković, Robert Petan