STA, 2. 9. 2015

V Murski Soboti danes uvod v festival Front@ sodobnega plesa

V Murski Soboti se danes z dvema ponovitvama predstave En Knap Group Pozor hud ples2 v Gledališču Park začenja uvodno dogajanje mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa. Uradno odprtje festivala, ki letos praznuje deset let obstoja, bo v četrtek ob 19. uri prav tako v Gledališču Park.
:
:

Momentum / Avenija ujetih trenutkov / Foto: Sunčan Patrick Stone

Kot je ob letošnjem jubileju zapisal umetniški vodja festivala Matjaž Farič, je bila Murska Sobota s 13.000 prebivalci, ki leži v bližini avstrijske, madžarske in hrvaške meje, odlična izbira za umestitev festivala. Ustanovitev festivala pa predstavlja tudi začetek pomembnega procesa, ki briše predsodke o sodobnem plesu kot elitistični kulturi. Z ustanovitvijo festivala so se demokratizacija, decentralizacija, vključenost, dostopnost in druge velike besede iz dokumentov kulturnih politik prelile v prakso.

Za to, da je festival sodobnega plesa preživel deset let in to zunaj Ljubljane ali Maribora, sta bili ključni trma in zavezanost ideji, da ustvarijo pomemben umetniški festival na robu države, in to, kar bi lahko predstavljalo pomanjkljivost, uporabijo kot prednost - da festival vzpostavijo mednarodno, ne le v programskem smislu, temveč tudi z vidika obiskovalcev, ki prihajajo z drugih strani meja, je Farič povedal za multimedijski portal RTV Slovenija MMC.

Letos so se odločili za premik festivala iz avgusta v september, s čimer želijo po Faričevih besedah ples približati mlajšim - šolam iz Murske Sobote in Ljutomera.

Festival Front@ in Zavod Flota sta tudi generatorja mednarodne mreže plesnih organizacij Beyond Front@, ki je nastala leta 2008. Kot za MMC povedal Farič, je njihov festival privabil veliko programskih vodij, ki so v festivalskem prepletu lokalnih in globalnih kontekstov, predstavitev izobraževanj na področju sodobnega plesa, mladih plesalcev in vrhunske produkcije ter vključevanju domačega in tujega občinstva prepoznali posebnost v evropskem prostoru. Ideja povezovanja je bila v bistvu festivala in se je logično razvila v mednarodno mrežo.

Kot je še povedal za MMC, se je lani končal zadnji projekt v okviru mreže. Zdaj se snuje nov, ki pa ga bo verjetno vodila druga organizacija. Zavod Flota ostaja častni vodja mreže, a finančni tok zavoda ni več primeren za vodenje tako velikega evropskega projekta. Ker jim je bilo ukinjeno programsko financiranje, se morajo strogo omejiti le na festival.

Na letošnjem festivalu se bodo predstavili umetniki iz Avstrije, Francije, Madžarske, Hrvaške, Španije in ZDA. Poleg tega bo predstavil malo platformo najvidnejših ustvarjalcev slovenskega sodobnega plesa - Gregorja Luštka in Rosano Hribar, Iztoka Kovača in EnKnapGroup, Milana Tomašika, Mašo Kagao Knez in Baobab.

Med festivalom bo pod umetniškim vodstvom Katje Legin v Ljubljani in Murski Soboti potekal plesni laboratorij mednarodne plesne mreže Beyond Front@ s plesalci iz petih evropskih držav.

Kot vsako leto bodo na festivalu pozornost posvetili prihodnosti sodobnega plesa. Poleg mladih plesalcev, izbranih na tekmovanju plesnih miniatur OPUS1, se bodo predstavile Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana - smer sodobni ples, Šola sodobnega plesa Ane Maletić iz Zagreba, Umetniška šola Franje Lučića iz Velike Gorice ter akademija SEAD iz Salzburga.

Festivalski dogodki se bodo deloma vrstili na prostem, tokrat tudi na neobičajnih prizoriščih, kot so preddverja in kavarne.

Festival se bo sklenil 5. septembra.

Povezava: Programska knjižica (PDF)

Front@