Flota, 3. 9. 2015

Pričenja se deseti festival Front@ sodobnega plesa

V Murski Soboti bo z današnjim dnem zaživela plesna fronta, pričenja se namreč jubilejna deseta edicija festivala Front@ sodobnega plesa. Včerajšnji uvod v festival je bil namenjen učencem in dijakom iz Murske Sobote in regije.
:
:

Nenavadnosti / Foto: Ben Nienhuis

V želji približati sodobno umetnost mlademu občinstvu so organizatorji poskrbeli za dve otroški predstavi, Pozor hud ples 2: Vrnitev legend in Huda mravljica, obe v izvedbi En-Knap Group. Predstavi sta med mladino poželi veliko navdušenja.

Današnja otvoritev festivala prinaša pester program. Uvodni dogodek se bo zgodil na odprtem odru pred Gledališčem Park z odlokom iz predstave Momentum, avenija ujetih trenutkov avtorice Maše Kagao Knez. Avtorica v predstavi nadaljuje opazovanje tako lastnega kot skupnostnega bivanja in sobivanja.

Osrednji dogodek otvoritve festivala je predstava 16 avtorjev Rosane Hribar in Gregorja Luštka, ki sta v letošnjem letu prejela nagrado Prešernovega sklada. Brutalno iskren duet kjer edinstvenost v koreografiji in emocionalni naboj ustvarjata samosvojo plesno govorico. Rosana in Gregor bosta po predstavi sodelovala tudi na pogovoru o nujnem ustvarjanju.

Večer se bo zaključil s plesnim solom Madžarskega koreografa in plesalca Milana Uyvarija z naslovom Od valčka do mamba. Humoren in virtuozen solo, ki ponuja tudi kritični pogled na sodobni ples.

V naslednjih dveh dneh festivala se bodo predstavili umetniki iz Slovenije Avstrije, Hrvaške, Francije in Španije. Izpostaviti velja predstavo Študenti harmonije (students of harmony) avtorja Matije Ferlina v izvedbi študentov iz Salzburške akademije S.E.A.D. Vrhunec festivala bo v soboto zvečer, ko se bodo predstavili člani kolektiva Enclave s predstavo Pokopališče za tujce (A Place to Bury Strangers), v koreografiji priznanega španskega umetnika Roberta Olivana.

Na festivalu se bosta predstavila tudi dva francoska kolektiva. Predstavo Sprejemnica (Parloir) v izvedbi Compagnie Propos bomo doživeli v neobičajnem prostoru za plesno predstavo, saj se bo zgodila v kavarni. Maxence Rey pa nam bo postregla s predstavo v kateri skupaj z oblikovalcem zvoka Vincentom Bredifom in oblikovalcem svetlobe Cyrilom Leclercom na zelo majhnem odru pred nami oživijo like iz Vrta zemeljskih naslad slikarja Hieronymusa Boscha.

Festival Front@ že deset let nastaja v produkciji zavoda Flota, pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča. Festival je od leta 2006 v severovzhodni del države pripeljal vrsto domačih in tujih vrhunskih plesnih produkcij.

Front@