STA, 9. 9. 2021

V ljubljanski Operi napovedujejo bogato sezono 2021/2022

V SNG Opera in balet Ljubljana so sezono 2021/2022 naslovili Naj živita opera in balet. Po besedah umetniškega direktorja opere Marka Hribernika je pred njimi bogata sezona, ki jo je koncipiral na pestrosti.
:
:

Foto: Tamino Petelinšek

V novi sezoni imamo tako od ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, preko italijanskih skladateljev Vincenza Bellinija in Gaetana Donizettija ter francoskega skladatelja Charlesa Gounoda do ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. "Dodatek k naštetemu je slovenska noviteta, opera Roka Goloba The Sound, ki bo na poseben način zaorala v milje naše opere, saj bo šlo za glasbeno-scenski spektakel, kot ga pri nas še ni bilo," je Hribernik povedal in dodal, da bo The Sound namenjen predvsem mladim in pa seveda tudi vsem abonentom.

Kot je še povedal, jim je iz lanske sezone ostalo nekaj dolgov. Denimo opera Capuleti in Montegi, bi morala premiero doživeti že lani, a jo bo v letošnji sezoni, poleg tega so dodali še eno opero in en balet.

Otvoritvena predstava sezone združuje deli Stravinskega Apollon musagete in Oedipus rex. Mirno in meditativno pa tudi lahkotno plesno vzdušje baleta Apollon musagete bo pričaral baletni ansambel, zgodba v velikem scenskem oratoriju Oedipus rex pa bo odprla vprašanja o večnem prekletstvu in trpljenju ter usodnosti preroških napovedi. Koreograf je umetniški direktor baleta Renato Zanella, režiser in scenograf Rocc, dirigent predstave Aleksandar Marković. Premiera bo 30. septembra.

Bellinijeva opera Capuleti in Montegi bo premiero doživela oktobra. Zgodba opere je od najbolj znane Shakespearjeve različice drugačna predvsem zato, ker ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev. Režiser Frank van Laecke zgodbo postavlja v fotografski studio v Veroni leta 1945. Dirigent bo Roberto Gianola.

Novembra bo premiera baletnega triptiha koreografov Ena Pecija, Jacopa Godanija in Lea Mujića z naslovom Strune. Vse tri koreografije navdihuje umetniški kredo in izjemna glasba velikih skladateljev, ki se prepričljivo preliva v koreografske zasnove, so zapisali v ljubljanski operno-baletni hiši. Dirigent bo Ernst Theis.

Premiera Donizettijeve komične opere Ljubezenski napoj bo januarja. Opero mnogi postavljajo ob bok Rossinijevemu Seviljskemu brivcu, v njej je lahkotna zgodba prepletena z izbrušenim humorjem, opero pa odlikuje tudi izrazita donizettijevska melodika, ki doseže svoj vrh v priljubljeni ariji Una furtiva lagrima. Režiser bo Krešimir Dolenčić, dirigent Simon Krečič.

V februarju je napovedana premiera baleta Romeo in Julija. Zgodbo nesrečnih ljubimcev je na baletni oder prenesel Sergej Prokofjev. Priljubljena zgodba baletne literature bo tokrat zaživela v novi različici Renata Zanelle, dirigent bo Kevin Rhodes.

Marca bo na vrsti premiera Gounodove opere Faust, ki velja za eno najbolj slikovitih romantičnih del iz svetovne operne literature. Tudi tokrat bo režijo prevzel Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent bo Ayrton Desimpelaere.

Baletni diptih koreografa Renata Zanelle Dunajski večer opus 73/Vsi na valček, ki je koprodukcija SNG Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma (CD), je v CD premiero doživel v avgustu, aprila bo še premiera na matičnem odru.

Krstna uprizoritev nove slovenske opere Roka Goloba The Sound je napovedana v maju. Režiser bo Jaša Koceli, glasbeni vodja in dirigent Simon Dvoršak.

Junija pa bo kot zadnja v sezoni premiera opere Evgenij Onjegin Čajkovskega, ki je nastala po literarnih predlogah Aleksandra Sergejeviča Puškina. Režiser bo Vinko Möderndorfer, glasbeni vodja in dirigent Alan Buribayev.

SNG Opera in balet Ljubljana