STA, 31. 8. 2016

V Murski Soboti 11. festival Front@ sodobnega plesa

V Murski Soboti se bo v četrtek začel 11. festival Front@ sodobnega plesa. Tridnevni festival bo tudi tokrat gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave, namenjene obiskovalcem iz štirih držav. Letos bo potekal pod geslom Toliko talenta. To morate videti!
:
:

Relikvija / Foto: Evi Fylaktou

Pogled festivala se bo letos usmeril na telo, ki presega samo sebe, na telo, ki je brez besed zmožno oblikovati misli in jih s premiki združiti v poezijo.

Kot je na predstavitvi festivala povedal njegov umetniški vodja Matjaž Farič, so veseli, da jih je mesto vzelo za svoje, kar potrjuje tudi nagrada za vrhunske kulturne dosežke ob letošnjem prazniku mestne občine Murska Sobota, iz festivala pa je leta 2008 izšla tudi mreža Beyond Front@, ki jo je opazila Evropska komisija in ga izbrala kot zgodbo o uspehu.

"Gre namreč za izbrane projekte posebne komisije v okviru Evropske komisije, na podlagi katerih oblikujejo smernice za oblikovanje novih politik v evropski skupnosti. In ko se bo kateri slovenski minister v Bruslju pogovarjal o novih smernicah kulturne politike, bo poslušal tudi prakse, ki izhajajo iz Murske Sobote, ne da bi morda vedel za ta festival," je povedal Farič.

Prav zato, ker festival poteka v Murski Soboti, so v teoretski del vključili nadaljevanje razprave Ples in performans v rovtah II z letošnjega svetovnega plesnega kongresa Tanzkongress v Hannovru, pri čemer so po Faričevih besedah prav rovte odlična prispodoba za rob, saj pomembni festivali lahko potekajo tudi v majhnih mestih na robu Evrope.

Začasni plesni arhiv bo na festivalu predstavil njegov ustanovitelj, kritik, publicist in zgodovinar na področju uprizoritvenih umetnosti Rok Vevar, začel pa se bo s predstavama Železno modra (Silver Blue) avtorja Milana Tomašika, ki jo zaznamujeta fizičnost in izjemna koreografska ekspresivnost, ter Relikvija (Relic) grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa, ki se v predstavi loteva sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.

Festival že drugo leto prinaša tudi vsebine za otroke in mladino, s čimer želijo sodobni ples približati najširšemu občinstvu. Tako bo na ogled vizualna plesno-gledališka otroška predstava Kric krac, to sem jaz!, ki temelji na risbah, na katerih so otroci risali sebe v prvih šestih letih življenja.

Predstavili so bodo dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana ter Šole za sodobni ples Ane Maletić iz Hrvaške in mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja Opus 1.

V petek bo na sporedu predstava V iskanju mirovanja (Still), ki temelji na improviziranih delih dveh izjemnih plesalcev, Jurij Konjarja in Martina Kilvadyja. Dialog med plesalcema in občinstvom poteka med predstavo, kar gledalcu ponuja vpogled v proces nastajanja, obenem pa omogoča, da zaobjame celoto nastalega.

V soboto se bosta s projektom Neimenovano (Untitled) v Slovenski ulici predstavila Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, skupina Anton Lachky Company s slovaško-belgijsko zasedbo pa s predstavo Stranski učinki (Side Effects), ki jo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost.

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.

Front@

Povezani dogodki