STA, 18. 6. 2022

V Mini teatru slovenska praizvedba monodrame Sedem sekund večnosti

V ljubljanskem Mini teatru bo slovenska praizvedba monodrame avstrijskega dramatika Petra Turrinija v režiji francoskega režiserja Jean-Claudea Beruttija Sedem sekund večnosti, ki z zgodbo hollywodske igralke in izumiteljice Hedy Lamarr pripoveduje zgodbo tudi o današnjem trenutku. V vlogi Hedy Lamarr igra Polona Vetrih.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

Poloni Vetrih se na odru pridružita tudi glasbenika Janez Dovč, ki je za predstavo napisal izvirno glasbo, ter Goran Krmac. Scenografija in kostumografija so delo Rudy Sabounghi. V slovenščino je delo prevedel Aljoša Vrščaj, pod dramaturgijo se podpisuje Diana Koloini. Ponovitvi monodrame Sedem sekund večnosti bosta v tej sezoni še to nedeljo in prihodnji četrtek.

Polona Vetrih je na novinarski konferenci pred premiero povedala, da gre za večplastno besedilo, ki sicer govori o igralki judovskih korenin Hedy Lamarr, a je veliko več od tega. Gre za žensko, ki je bila izjemna, v predstavi pa gre predvsem za Hedy v propadajočem stanju, za osebo, ki je bila zlorabljena podobno, kot so nekatere ženske tudi v sedanjem svetu. Predstava po njenih besedah med drugim tudi odraža, kako zelo težko je biti uspešna ženska in kako hitro lahko propadeš, če nisi dovolj močen.

Monodrama je naslov dobila po sedem sekund dolgem kadru iz filma Ekstaza, v katerem se leta 1933 prvič v zgodovini umetniškega filma pojavi gola ženska. To je bila leta 1914 na Dunaju rojena Hedy Lamarr. Njeno življenje do leta 2000 so poleg filmske slave zaznamovali tudi nekateri pomembni tehnološki izumi kot tudi raznovrstni škandali.

Po naključju premiera Sedem sekund večnosti sovpada z nedavnim odprtjem gostujoče razstave dunajskega Judovskega muzeja o Lady Bluetooth oziroma Hedy Lamarr v Sinagogi Maribor, ki bo predvidoma novembra gostovala tudi v Mini teatru. Takrat naj bi bil v ljubljanski Kinoteki tudi na ogled film Ekstaza.

Predstava Sedem sekund večnosti je nastala v koprodukciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana.

Peter Turrini se je rodil leta 1944 v Avstriji v kraju St. Margarethen na avstrijskem Koroškem. Od leta 1971 deluje kot svobodni pisatelj in živi v Kleinriedenthalu v Spodnji Avstriji.

Sedem sekund večnosti, Peter Turrini, Mini teater, Jean-Claude Berutti