STA, 10. 1. 2020

V MGL premiera znanstvenofantastične glasbene drame Karaoke

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega bo drevi premiera predstave Karaoke. Znanstvenofantastično glasbeno dramo o imperativu sreče in uspeha je režiral Jure Novak, ki je tudi avtor dramskega besedila. Avtor glasbe in glasbenih aranžmajev je Uroš Buh.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedala dramaturginja Petra Pogorevc, je besedilo postavljeno v bližnjo prihodnost, a se ukvarja s sedanjostjo. Detektira, potencira in artikulira težave, ki jih živimo danes, ter pripoveduje o tem, kaj bi se lahko zgodilo, če bi nam bilo dano, da se uresniči ena od naših velikih želja. Govori tudi o tem, da moramo pravzaprav paziti, česa si želimo, predvsem takrat, ko se želimo znebiti negativnih čustev, ki nas pogosto zaustavljajo in bremenijo.

Karaoke gledalca popeljejo v mesto, ki mu je zavladal Črv. Ta se zavleče v lobanjo in prisesa na možgansko deblo. Svoje gostitelje naredi srečne in uspešne, saj odpravi strah, dvom, slabo samopodobo, razvade in odvisnosti. Črv je popolnost. Skoraj vsi imajo Črva, skoraj vsi so popolni. Samo nekateri še vztrajajo brez njega in v zapuščenem delu mesta zavetje iščejo v družbi sebi enakih v majhnem klubu s karaokami, so vsebino povzeli v gledališču.

Med študijem predstave so, kot je povedala Petra Pogorevc, raziskovali tudi pojmovanje sreče skozi zgodovino in kaj bi se zgodilo, če bi resnično odstranili negativna čustva. Dramaturginja Anja Krušnik Cirnski pa je dodala, da so se precej posvetili tudi vprašanju, kaj je narobe s svetom, v katerem so ljudje srečni in zadovoljni. Prišli so do sklepa, da tisto, k čemur stremimo, pravzaprav naj ne bi bila sreča, ampak duševno ravnovesje, ki zajema tako pozitivna kot negativa čustva.

Novak je, kot je povedal, v procesu pisanja razmišljal o alternativnih razlogih, zakaj ljudje začnejo prepevati in kmalu je prišel do karaok. Ker je bila zasedba hitro znana, je imel privilegij, da je lahko pisal nanjo, zato je lahko tudi vizualiziral, kako bodo stvari, ki jih piše, videti na odru.

Vsi songi - gre za fiktiven pop - so takšni, da se bodo po Novakovih besedah občinstvu zdeli že slišani in bi se lahko vrteli na komercialnih radijskih postajah. Odmikajo se od libreta in so samostojni.

V predstavi igrajo Karin Komljanec, Viktorija Bencik Emeršič, Gašper Jarni in Gregor Gruden. Scenografka je Urša Vidic, kostumografka Dajana Ljubičić, svetovalka za gib Leja Jurišić in avtor videa Vid Šubic.

MGL, Jure Novak, Karaoke

Povezani dogodki