STA, 25. 4. 2019

V MGL predstava o ženah treh diktatorjev v Ostanovi režiji

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera črne komedije Taka sem kot vi, rada imam jabolka dramatičarke Theresie Walser. Skozi dramo, katere režijo je prevzel Boris Ostan, se slika današnji svet v svoji nevarnosti, bizarnosti in neodgovornosti, je dejala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Igra ima obliko novinarske konference, na kateri bodo medijem najavili nastajanje filmske upodobitve žena treh nekdanjih diktatorjev. Gre za Margot, ki jo igra Ajda Smrekar, Imeldo (Jette Ostan Verjup) in Leilo (Tjaša Železnik). "Imamo tri relativno strašne ženske, ki jih zalotimo med pripravami na novinarsko konferenco. Priča smo garderobnim pogovorom, ki so daleč od nedolžnih," je na torkovi predstavitvi povedala dramaturginja Ira Ratej in poudarila, da dramatičarko izrazito zanima uprizarjanje zla na odru. Ob ženah je še tolmač Gottfried (Mario Dragojević).

Za navedenimi imeni fiktivnih dam je slutiti povezave z resničnimi zgodovinskimi osebnostmi - Margot Honecker, ženo predsednika nekdanje Nemške demokratične republike Ericha Honeckerja, Imeldo Marcos, ženo nekdanjega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa, in Leilo Ben Ali, ženo nekdanjega predsednika Tunzije Zina el Abidina Ben Alija. Pri liku slednje naj bi šlo celo za preplet treh žensk.

Barbara Hieng Samobor je režijo predstave iz sklopa Dramski igralci režirajo zaupala članu igralskega ansambla Borisu Ostanu, ki je povedal, da je besedilo Taka sem kot vi, rada imam jabolka ob prvem branju komedija, ki se ji lahko velikokrat celo do solz nasmejiš, a po drugi strani pušča izjemno odprt prostor interpretacije.

"V današnjem svetu je bizarnost političnih voditeljev hujša, kot jo premore odrska domišljija. V takem svetu je težko prijeti neko stvar brez humorja. Če bi se skušali proti Trumpu ali drugemu svetovnemu voditelju, ki po našem mnenju ni popolnoma pri sebi, boriti z racionalnimi argumenti, ne pridemo nikamor. Ostane nam samo še to, da se vprašamo, kako se lahko sploh soočamo s to bizarno kruto politično stvarnostjo, ki si jo sami izbiramo," je v razmislek podal režiser.

Scenografijo podpisuje Dorian Šilec Petek, svetlobo je oblikoval Pascal Merat, kostume pa je zasnovala Belinda Radulović.

MGL, Taka sem kot vi rada imam jabolka, Boris Ostan