STA, 10. 11. 2023

V MGL črna komedija iz 30. let Arzenik in stare čipke z aluzijami na sedanjost

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo na Mali Sceni premierno uprizorili črno komedijo Josepha Kesselringa o čudaški družini Arzenik in stare čipke. Igro, ki jo je ameriški dramatik spisal v času pred 2. svetovno vojno z napovedjo grozot, so ustvarjalci ohranili skoraj enako, aktualizirali pa so njeno metaforično sporočilo.
:
:

Foto: Peter Giodani

Kot je na novinarski konferenci uvodoma povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, je v ospredju predstave družina, ki malce spominja na Adamsove. Eni glavnih protagonistk sta navidez neškodljivi teti Abby in Martha Brewster, pomembno vlogo pa odigrajo tudi trije nečaki, od katerih je eden odkrit morilec, drugi neuravnovešen, tretji pa intelektualec in gledališki kritik, kar po besedah Barbara Hieng Samobor v predstavo oz. v "crazy minimundus na metaforičen vplete tudi gledališče".

Komedija po mnenju Barbare Hieng Samobor sestoji iz treh elementov: preigravanja principov klasične komedije s situacijskim humorjem in srhljivimi primesmi, avtoironične refleksije in rafiniranih aluzij na sedanjost.

Pod režijo sveže uprizoritve v novem prevodu Alenke Klabus Vesel se podpisuje režiserka Nina Ramšak Marković. Kot je povedala, je želela na oder postaviti komedijo iz leta 1937, v kateri se za udobnim in na videz lahkotnim meščanskim življenjem v Brooklynu skrivajo umori, kar nakazuje na holokavst v drugi svetovni vojni, pred katerim si je večina zatiskala oči. Osrednji izziv je bil po režiserkinih besedah aktualizirati ta kontekst, obenem pa je nekaj težav predstavljal tudi humor iz tistega časa, ki je drugačen od sodobnega.

Na ta vidik je opozoril tudi dramaturg predstave Milan Ramšak Marković, ki je obenem poudaril, da je besedilo tudi zelo aktualno, kar mu je bilo težko sprejeti. Po njegovih besedah doslej nihče od ustvarjalcev prejšnjih izvedb ni tako resno vzel vsebine in Kesselringovega sporočila. Povedal je še, da je režiserka mesta, ki so bila v igri smešna, poskušala narediti še bolj smešna, srhljiva pa še strašnejša.

V vlogi tet nastopa Judita Zidar in Mirjam Korbar, ki je povedala, da si je ogledala nekaj prejšnjih slovenskih uprizoritev - to je že peta uprizoritev na poklicnih odrih - kot tudi londonsko in si ni nikoli mislila, da bo kdaj tudi sama zaigrala v tej predstavi. Po njenih besedah je tokratna uprizoritev precej drugačna od preteklih, ker gre precej globlje od predhodnic.

Enega od nečakov Mortimerja Brewsterja igra Matevž Sluga (AGRFT), brata, okrutnega morilca Jonathana, pa Filip Samobor. Ta je opozoril na dihotomijo med dojemanjem njegovega zločina, ki je odkrit in zločine tet, ki se jih da bolje opravičiti. Na to je opozoril tudi asistent režije Tilen Oblak, Barbara Hieng Samobor pa je dodala, da predstava odpira širše družbeno vprašanje kaznovanosti glede na družbeni sloj.

Poleg omenjenih v predstavi igrajo še Gašper Jarni, Matic Lukšič, Jožef Ropoša, Jaka Lah, Tomo Tomšič, Tanja Dimitrievska in Klara Kuk k. g.. Slednja je, kot je povedala, upodobila mlado žensko, ki ji avtor v osnovi ni namenil veliko prostora, zato so morali lik nadgraditi.

Za sceno je poskrbel Igor Vasiljev, za kostume Tina Pavlović, za masko, ki igra pomembno vlogo pri predstavi, Anja Blagonja. Glasbeni opremljevalec je bil Milan Ramšak Marković.

Nina Ramšak Marković, MGL, Arzenik in stare čipke, Joseph Kesselring