STA, 11. 12. 2013

V MGL Cafe Dada po zgledu züriškega lokala Cabaret Voltaire

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo v četrtek, 12. decembra, krstna uprizoritev predstave Cafe Dada, ki je nastala po motivih del dadaistov. Predstava v režiji Jaše Kocelija bo poskušala približati vzdušje, ki so ga v züriškem lokalu Cabaret Voltaire v času prve svetovne vojne ustvarjali mladi začetniki dadaizma.
:
:
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, bo predstava ponudila pogled na mlado skupino umetnikov, ki se je leta 1916 sredi vojne vihre zatekla v Švico, kjer je v Zürichu odprla kultni lokal z nočnim kulturnim programom.

Koceli je nad dadaisti očaran že od akademije. Dotaknila se ga je ideja brezdomcev, starih med 20 in 30 let, različnih narodnosti, ki so se kljub vsej različnosti povezali, in v času, ko so vse bolj bledele koordinate obstoječega družbenega sistema, poskušali vzpostaviti nekaj novega. Pet fantov - Hugo Ball, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck, Jean Arp in Marcel Janco ter dekle Emmy Hennings je pet mesecev pripravljalo večerni program Cabareta Voltaire. Program je obsegal vse, od konvencionalnih recitalov pa vse do predstavitev zvočne poezije ter abstraktnih plesov.

Pojem dada je po Kocelijevih besedah nemogoče opredeliti. "Dada je nekaj čudnega" je dejal Koceli, nekaj, kar preizprašuje meje odra, jezika in nenazadnje celo človeka. Predstava bo ponudila nekaj največjih uspešnic omenjenih ustvarjalcev, pa tudi zgodbe, anekdote in odlomke iz esejev drugih pripadnikov gibanja, ki je v Parizu zamrlo leta 1923. Kljub predstavitvi gibanja se bo predstava izognila njegovemu dokumentarnemu prikazu.

Predstava bo sledila kabaretu, kot so si ga zamislili prvotni ustvarjalci. V prvem delu bo ponudila bolj lahkotne vsebine, v drugem pa bodo na vrsti resnejše tematike. Predstavljen bo tudi nov performativni aspekt, ki ga lahko izvede profesionalna gledališka zasedba, je povedala dramaturginja Eva Mahkovic.


Adrian Notz / Foto: Zaklop
V predstavi igrajo Matej Puc, Nina Rakovec, Domen Valič, Jernej Gašperin, Jure Henigman in Jure Kopušar k. g., ki so se z režiserjem in dramaturginjo udeležili študijskega potovanja v Zürich. Tam so si ogledali lokal, ki danes deluje znotraj inštituta, ki ga vodi Adrian Notz. Ta je v predavanju po novinarski konferenci predstavil delovanje inštituta in pomen dadaistov v širšem kontekstu.

Za sceno predstave, postavljene v prostor, ki spominja na Cabaret Voltaire v Zürichu, je poskrbel Darjan Mihajlović Cerar, za kostume Branka Pavlič, za glasbo pa Miha Petric.

Povezani dogodki

Miklavž Komelj, 12. 12. 2013
DADAnes (Tri teze)