STA, 4. 3. 2013

Ljubljanska Drama gostila slovaško gledališče z Brechtovo Malomeščansko svatbo

Ljubljanska Drama je v soboto gostila Slovaško narodno gledališče Bratislava z uprizoritvijo Brechtove Malomeščanske svatbe v režiji režiserja Diega de Bree, ki se podpisuje tudi pod scenografijo predstave. To je bilo prvo gostovanje predstave izven domačega gledališča.

foto: Martin Geišberg

Predstava, ki je v Bratislavi doživela premiero 9. februarja, je bila prva uprizoritev tega kultnega Brechtovega dramskega dela na osrednjem slovaškem gledališkem odru. Vzbudila je izjemno pozornost Slovakov, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Uprizoritev poleg dovršenega režijskega pristopa Diega de Bree odlikujejo, tako pišejo v ljubljanski Drami, tudi odlične igralske stvaritve članov ansambla bratislavskega gledališča: Dušana Jamricha, Anne Javorkove, Petre Vajdove, Richarda Stanke, Milana Ondrika, Gabriele Dzurikove, Ivana Vojteka in Petra Brajerčika ter gostje Judite Bardos. Dramaturginja uprizoritve je Miriam Kičinova, pod kostumografijo se podpisuje Martin Kotuček, glasbo pa je napisal skladatelj Vladislav Šarišsky.

Brechtovo enodejanko Malomeščanska svatba (1919) odlikujejo duhoviti in sproščeni dialogi, besedne igre, alogični preobrati in absurdistični humor. Predstava, kot so zapisali v ljubljanski Drami, ponuja groteskno karikaturo, izkrivljeno ogledalo navidezne popolnosti, lažne morale, sentimentalnosti, duhovne izpraznjenosti in izprijenosti malomeščanskega razreda, ki je izgubil stik z vsemi temeljnimi načeli človeškosti.

Brechtova Malomeščanska svatba je na slovenskih odrih doživela že vrsto uprizoritev. Med drugim so jo uprizorila ljubljanska in mariborska Drama ter kranjsko in tržaško gledališče.