STA, 27. 11. 2012

V Mariboru se začenja 11. Drugajanje

S performansom Jureta Novaka Zato sem srečen se ob 17. uri na Drugi gimnaziji Maribor začenja 11. festival Drugajanje, ki ga gimnazija pripravlja skupaj z ljubljanskim Zavodom Bunker. Prikazi raznolikosti sodobne uprizoritvene umetnosti bodo potekal do četrtka zvečer, festival pa je namenjen predvsem srednješolskemu občinstvu.

Kviescenca semena / foto Giuditta Ambrosini

Mladim bi radi prikazali raznolikost sodobne uprizoritvene umetnosti in približali nekovencionalne umetniške prakse, so povedali ob predstavitvi festivala prejšnji teden. "Opažamo namreč, da mladi zelo slabo poznajo nekomercialno sodobno umetnost. Skozi ta festival želimo doseči izobraževanje o umetnosti skozi umetnost," je poudarila producentka festivala Alma R. Selimović.

Poleg performansa Jureta Novaka festival zajema še intervencijo Lirični trenutki v šoli, projekcijo filma Jaz sem Janez Janša in pogovor z avtorji, koncert Damirja Avdića, predstavo Kviescenca semena Silvie Costa ter performans Saške Rakef Dolg. Pomemben del festivala so delavnice, ki mladim omogočajo vpogled v zaodrje in jim nudijo lastno izkušnjo ustvarjanja sodobne scenske umetnosti.

Od letošnjega leta je Drugajanje vpeto v projekt Local City - Global City, ki združuje sedem evropskih festivalov. V Mariboru od 25. novembra do 1. decembra gostijo umetnike z vseh partnerskih festivalov, ki bodo raziskovali Maribor, še posebej odnos med mestom in mladimi.

Dogodki na festivalu Drugajanje so brezplačni, vstopnice so na voljo na prizoriščih dogodkov. Odvijali se bodo v Mariboru na Drugi gimnaziji in v kinu Udarnik.

Drugajanje