STA, 29. 9. 2016

Na čelu UO Prešernovega sklada v novi sestavi Vinko Möderndorfer

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada v novi sestavi bo vodil pisatelj, pesnik, dramatik, esejist ter gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser Vinko Möderndorfer. DZ je nove člane UO Prešernovega sklada, ki odloča o najvišjih državnih nagradah v umetnosti, imenoval julija, njihov mandat traja štiri leta.

Vinko Möderndorfer / Foto: Mare Mutić

Möderndorfer je bil za predsednika UO Prešernovega sklada izvoljen na včerajšnji konstitutivni seji, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Poleg njega so v UO sklada še pisatelj, urednik in predavatelj Andrej Blatnik, literarni zgodovinar, literarni teoretik in univerzitetni učitelj Miran Štuhec, dramaturginja in prevajalka Mojca Kranjc, dramska igralka Milena Zupančič, dramaturginja Ira Ratej, baletni plesalec in koreograf Tomaž Rode ter filmski kritik, teoretik, esejist in publicist Zdenko Vrdlovec.

Člani 15-članskega UO so tudi videast Srečo Dragan, umetnostna zgodovinarka Breda Kolar Sluga, oblikovalec Edi Berk, plesalka, koreografinja in profesorica umetnosti giba Uršula Teržan, glasbeni producent in instrumentalist Hugo Šekoranja, pianist in dirigent Simon Krečič ter violinist, urednik in prevajalec Matej Venier.

Prejšnji sestavi UO Prešernovega sklada pod predsedstvom Janeza Bogataja se je mandat formalnopravno iztekel 26. septembra.