STA, 2. 10. 2013

V Mariboru ostali brez umetniškega direktorja Opere

Francoski dirigent Benjamin Pionnier je zapustil položaj umetniškega direktorja Opere, so včeraj potrdili v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Kot so pojasnili, so se s Pionnierjem po dveh sezonah "sporazumno razšli", novega vodjo Opere pa bodo poiskali na razpisu, ki ga bodo objavili v prihodnjih dneh.
:
:

foto Grega Mlakar / STA

Francoz Benjamin Pionnier je v Maribor prišel pred dvema letoma. Na položaju je nasledil Janka Kastelica, ki je z direktorskega mesta predčasno odšel po treh letih.

Pionnier, letnik 1977, je dirigent mlajše generacije, ki je v SNG Maribor nazadnje vihtel taktirko pri ruski klasiki Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega, ki so jo v režiji Ivana Popovskega premierno uprizorili konec maja.

Pred javnost je med drugim stopil tudi na majski predstavitvi nove sezone SNG Maribor, kjer ob predstavitvi svojih načrtov ni kazal, da namerava kmalu zapustiti to gledališko hišo. "Programska in umetniška vizija Opere SNG Maribor je v naslednji sezoni neločljivo zaznamovana z večplastno simboliko vode," je takrat povedal.

V novo sezono Opere je poleg prejšnji teden premierno izvedenega Triptiha Giacoma Puccinija uvrstil še opere Aida Giuseppeja Verdija, Italijanka v Alžiru Gioacchinoja Rossinija, Rusalka Antonina Dvoraka ter Granatno jabolko Tomaža Sveteta.