STA, 14. 4. 2014

Drama SNG Maribor z Nevarnimi razmerji na gostovanju v Zagrebu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z dramo o erotičnih intrigah Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega v nedeljo, 13. aprila, gostovala v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu. Glavna akterja te neusmiljene igre zapeljevanja sta Markiza de Merteuil in Vikont de Valmont, ki ju upodabljata Nataša Matjašec Rošker in Branko Jordan.
:
:
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta

V psihološko precizni, fascinantni in večno aktualni literarni mojstrovini Nevarna razmerja iz leta 1782 je francoski pisec Choderlos de Laclos (1741-1803) razgalil ciničnost, hipokrizijo in hladnokrvnost aristokratske družbe. Angleški dramatik Christopher Hampton je leta 1985 napisal odrsko dramatizacijo, po kateri je nastala mariborska uprizoritev.

Poleg Nataše Matjašec Rošker in Branka Jordana igrajo še Ksenija Mišič, Barbara Ribnikar, Milada Kalezić, Eva Kraš, Maša Žilavec in Matevž Biber. Dramaturginja je Jelena Mijović, scenografijo podpisujeta Numen in Ivana Radenović. Kostumografijo je zasnovala Angelina Atlagić, izvedbena kostumografinja je bila Snežana Pešić Rajić, skladatelj Kiril Džajkovski, koreografinja Valentina Turcu.

Z režijo Nevarnih razmerij, ki so premiero na mariborskem odru doživela marca 2012, se je po desetletju v Dramo SNG Maribor vrnil makedonski gledališki režiser srednje generacije Aleksandar Popovski. O gledališču pravi, da je "idealna oaza, v katero se človek lahko skrije za nekaj ur, se sprosti in v miru razmisli. V gledališču je človek še vedno gospodar samega sebe, pa čeprav se potaplja v neki povsem drug prostor".

SNG Maribor, Zagreb, HNK, Hrvaška