STA, 17. 9. 2012

V mariborskem lutkovnem gledališču premierno Mož, ki je sadil drevesa

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) so v soboto premierno uprizorili predstavo Mož, ki je sadil drevesa, nastalo po pripovedi francoskega pisatelja Jeana Gionoja. Zgodba po besedah režiserke Nike Bezeljak govori o človekovem odnosu do narave in smislu življenja. Avtor zamisli je Miha Bezeljak, ki moža tudi upodobi na odru.
:
:

Foto: Marko Jakopanec

Zgodba je bila v knjižni obliki prvič izdana leta 1953 in kasneje v obliki kratkega animiranega filma prenesena tudi na filmsko platno. Govori o pastirju, ki se nameni pogozditi dolino ob vznožju francoskih Alp. Na koncu se suha oglarska dežela spremeni v rodovitno pokrajino.

"Pripovedujemo zgodbo o izjemnem človeku, ki je, kot je razvidno že iz naslova, sadil drevesa. Predvsem gre za njegovo izjemnost v njegovi plemenitosti, da tega ne počne iz nekega sebičnega videnja ali stremenja. On pač deluje, s tem delovanjem oživi celo pokrajino in osmisli življenje tam, kjer živi, ne da bi to sploh bil njegov cilj," je na novinarski konferenci minuli teden pojasnila režiserka.

Predstava se uprizoritveno osredotoča na enega igralca, to je Miho Bezeljaka. "Mož nima nekega namena, preprosto deluje," je kot glavno misel izpostavil tudi Bezeljak. "To počne in ne razmišlja, ali mu bo uspelo ali ne. Ljudje ponavadi ne delamo tako, radi si zakompliciramo življenje."

Tehnično je v ospredju predstave predvsem gib, ki ga je Bezeljaku pomagala osvojiti svetovalka Tanja Zgonc. Preprosta scenografija je delo Branka Hojnika, avtor zvočne podobe je Marko Jakopanec.

Za predstavo Gagarin!, ki je bila premierno predstavljena 1. septembra v okviru Poletnega lutkovnega pristana, je to druga v vrsti lutkovnih miniaturk Zaigrane zgodbe v novi sezoni LGM, ki nastajajo v koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture (EPK). Decembra bo sledila še predstava Metamorfoze v režiji Yulie Roschine. Vse tri predstave so namenjene mladini in odraslim ter potekajo na malem odru LGM.