STA, 15. 6. 2016

V Madridu so se poklonili Tomažu Pandurju

V narodnem dramskem centru Maria Guerrero v Madridu se je v ponedeljek španska javnost poklonila spominu na življenje in delo režiserja Tomaža Pandurja, ki je s svojimi predstavami zelo zaznamoval tudi špansko gledališko krajino. Poklona so se med drugim udeležili vsi direktorji madridskih gledališč in predstavniki ministrstva za kulturo.
:
:

Tomaž Pandur / Foto: Aljoša Rebolj

Mednarodno priznanemu slovenskemu režiserju so se poklonili znotraj cikla Veliki mojstri gledališča, v gledališki dvorani so bili tudi producenti, kritiki, njegovi sodelavci ter zvezde španskega gledališča in filma, kot so Blanca Portillo, Roberto Enriquez, Asier Etxeandaa, Belen Rueda, Julieta Serrano, Emilio Gavira, Susi Sanchez, Nacho Duato in drugi. Na prireditvi je bila tudi direktorica za kulturo mesta Madrid in nekdanja španska ambasadorka v Ljubljani Anunciada Fernandez de Cordova, so sporočili iz Pandur.Theaters.

Predstavitev Pandurjevega gledališkega opusa s pregledom fotografij in citatov iz predstav je razkrila njegove ustvarjalne vizije, njegovo strast do ustvarjanja novih svetov ter predvsem povezovanja raznolikih ustvarjalcev v kreativne skupnosti znotraj gledališkega medija.

Po pesmih iz njegovih predstav in govorov so se s stoječimi ovacijami poklonili "lovcu na sanje, ki se je do smrti boril za ustvarjanje svojega gledališča", kot je poudaril Enriquez, in ki je za vsako ceno "iskal lepoto v svetu, kjer je le-ta postala ogrožena vrsta", kot je povedala njegova sestra in dramaturginja pri vseh njegovih predstavah Livija Pandur.

Pandur je v Madridu in tudi drugod po Španiji od leta 2005, ko je v omenjenem gledališču postavil svojo prvo predstavo Pekel po Dantejevi Božanski komediji, do leta 2014 ustvaril skupno sedem predstav v različnih gledaliških hišah: poleg Pekla še predstave Barok, Alas, Hamlet, Medeja, Somrak bogov in Faust. Za svoj doprinos k španski kulturi je bil leta odlikovan z redom Izabele Katoliške.

Po spominskih slovesnosti v Mariboru, Ljubljani in Madridu se bodo Pandurju z gostovanjem predstave Faust 24. junija poklonili še v Skopju na mednarodnem festivalu v Makedonskem narodnem gledališču, so še sporočili iz gledališke organizacije, ki jo je ustanovil skupaj z Livijo Pandur.

Pandur je umrl aprila med gledališko vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču zaradi srčnega zastoja. Star je bil 53 let.