STA, 15. 8. 2012

V Londonu v času OI na oder postavili igro nobelovke Elfriede Jelinek

Avstrije na olimpijskih igrah v Londonu ne zastopajo le njeni športniki, ampak tudi angleška praizvedba igre "Ein Sportstück" (Športna igra) nobelovke Elfriede Jelinek, ki je bila od 30. julija do 4. avgusta na programu londonskega gledališča Chelsea.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pobudniki uprizoritve v Avstrijskem kulturnem forumu v Londonu, predstava prinaša kritičen pogled na šport. Pod naslovom "Sports Play" so jo v olimpijski poletni London postavili skupaj z britansko gledališko skupino "Just a Must".

Igra "Ein Sportstück" je bila v Avstriji praizvedena leta 1998 v dunajskem gledališču Burgtheater. Igra tematizira šport kot masovni fenomen in tudi z njim povezane temne plati, kot sta nasilje in množična histerija. Igra ne prinaša linearne zgodbe, temveč se v njej nizajo podobe, povezane s športom, vojno in družbo.

Za angleški prevod je poskrbela Penny Black, režijo je prevzela Vanda Butković. Premiero je predstava doživela 11. julija v sklopu prve mednarodne konference, posvečene Jelinekovi.

London