STA, 3. 6. 2011

Rotovnik za sodelovanje Cankarjevega doma pri EPK

Direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je včeraj v Mariboru nadaljeval pogovore o sodelovanju z zavodom Maribor 2012 v prihodnjih mesecih in v letu 2012. Po njegovih besedah je Cankarjev dom pripravljen sodelovati pri projektu EPK ter tako dogodke približati Ljubljančanom.
:
:


Rotovnik je po sestanku poudaril, da bolj kot se bliža leto 2012, bolj prepoznavajo vse več stičnih točk med projektom EPK in Cankarjevim domom, zato so v slednjem še posebej zainteresirani za dobro sodelovanje na programski in institucionalni ravni.

"V Ljubljano želimo pripeljati izbrane kakovostne vsebine EPK, ob tem pa smo pripravljeni na delitev stroškov teh skupnih projektov," je dejal Rotovnik. "EPK naj živi tudi v Ljubljani, Ljubljančani pa projektu tako izkažejo svojo podporo," je dodal.

Cankarjev dom bo po besedah Rotovnika preučil vse možnosti sodelovanja z zavodom Maribor 2012. Že na današnjem delovnem srečanju so govorili o konkretnih projektih. Tako bo Cankarjev dom ena od informacijskih točk EPK, otvoritvena predstava EPK Črne maske, ki nastaja v koprodukciji mariborske in ljubljanske opere, pa bo februarja 2012 uprizorjena še v Ljubljani, so sporočili iz zavoda Maribor 2012. Sodelovanje so dorekli tudi za projekt Vampirji v režiji Diega de Bree.

"Veseli nas, da je vodstvo Cankarjevega doma pripravljeno deliti svoje dolgoletne izkušnje in znanje z zavodom, kar bo zagotovo prispevalo k bolj kakovostni izvedbi celotnega projekta," je po sestanku z Rotovnikom dejala generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.

Mitja Rotovnik je bil še nedavno zelo kritičen do EPK. V javnem pismu je ostro kritiziral režiserja in zdaj že nekdanjega predsednika programskega sveta EPK Tomaža Pandurja ter mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je Pandurja po več letih dela v tujini pripeljal nazaj v Maribor. Kangler je v odgovor Rotovnika obtožil, da poskuša spodkopati EPK, ker naj bi bil užaljen, ker je EPK dobil Maribor in ne Ljubljana.

Opero Črne maske Marija Kogoja, katere premiera bo 13. januarja 2012 v Mariboru in ki naj bi mesec dni kasneje gostovala v Ljubljani, bo režiral Pandur.