STA, 19. 5. 2022

V ljubljanski Operi premierno predstava The SOUND Roka Goloba

Ljubljanska Opera bo krstno uprizorila noviteto The SOUND skladatelja Roka Goloba. Delo se vsebinsko dotika konca civilizacije in družb, umetniški direktor Marko Hribernik pa jo je na spored uvrstil kot poskus, s katerim bi v nacionalno operno-baletno hišo privabili mlajše generacije poslušalcev. Režiral jo je Jaša Koceli.
:
:
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec
Foto: Mankica Kranjec

Golob je The SOUND začel ustvarjati pred 20 leti v ZDA. Na nedavni novinarski konferenci jo je označil za kozmično opero, v glasbenem smislu pa je po njegovih besedah še najbližje filmski glasbi. Kot je pojasnil, je zelo melodična in čustvena, vendar temelji na klasični strani. Osrednjo vlogo imata orkester in zbor kot opazovalca dogajanja. Orkester je razširil z nekaterimi instrumenti, kot so tolkala in klaviature.

Kot so zapisali v operi, je The SOUND pripoved o dveh različnih, a zelo podobnih svetovih, imenovanih planet Zemlja in planet Laxeno. Zgodba sledi mlademu skladatelju, ki mu dekle skozi sanje sporoči, naj iznajde zvok, s pomočjo katerega bodo ljudje lahko videli vzporedni svet, ki ga zdaj ne zaznavajo. Zgodbo in besedila je napisal skupaj s Katarino Habe in ameriškim glasbenikom Ginom Vannellijem.

Noviteto je režiral Jaša Koceli, številčnemu ansamblu nastopajočih pa bo dirigiral Simon Dvoršak. V glavnih pevskih vlogah bosta nastopila Gregor Ravnikar kot gost in Urška Arlič Gololičič.

Sceno je zasnoval Darjan Mihajlović Cerar, kostume Branka Pavlič, koreografijo Tajda Podobnik, svetlobo je oblikoval David Andrej Francky. Izvedbo bodo spremljale projekcije Mateja Sušnika.

The Sound, SNG Opera in balet Ljubljana, Rok Golob, Jaša Koceli, Tajda Podobnik

Povezani dogodki

Monika Marušič, 19. 5. 2022
Verjamem v neverjetno