STA, 21. 11. 2014

V ljubljanski Drami sklepni del trilogije Čakajoč Supermana

Na levem odru SNG Drama Ljubljana si bo drevi mogoče ogledati premiero zadnjega dela trilogije Čakajoč Supermana z naslovom Tik pred revolucijo: Mladost v režiji Žige Divjaka. Predstava je avtorski projekt, ki raziskuje trenutek osamosvajanja generacije, so sporočili iz SNG Drama Ljubljana.
:
:
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić

Predstava tematizira odraščanje v svet ekoloških katastrof, socialnega razdejanja, diktature kapitala, strahu, v svet, za katerega se zdi, da je brez prihodnosti. Ob tem se avtor sprašuje, kakšni so načini soočanja z realnostjo in kakšna je pot nove generacije. Ustvarjalci so predstavo pospremili s stavkom: "Star je tisti, ki ima več veselja s preteklostjo kot s prihodnostjo."

V predstavi igrajo Miranda Trnjanin, Sara Gorše, Filip Samobor, Žan Perko, Gregor Prah in Matic Lukšič. Dramaturginji sta Katarina Morano in Mateja Fajt. Scenografinja je Tina Mohorović, kostumografinja Mateja Fajt, avtor videa Anže Sekel, skladatelj pa Beno Gec. Mentorji so bili Sebastijan Horvat, Kristijan Muck, Jasna Vastl, Janja Korun in Tina Kolenik.

Pred Divjakovim projektom sta bila na ogled že prva dela trilogije: O kočiji, o strežniku, o pesmih in o dogajanju režiserja Juša A. Zidarja in Uspeh v režiji Tina Grabnarja.

Skupni naslov Čakajoč Supermana označuje avtorske projekte najnovejše generacije režiserjev, ki končujejo študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Kot piše na spletni strani ljubljanske Drame, lahko v okviru Drama Laboratorija avtorske ekipe preskusijo svoje znanje in uprizoritvene strategije ter razvijajo projekt od ideje do uprizoritve.

Vsem trem projektom je skupno, da vsebinsko odgovarjajo naslovu, ki sporoča, da človeštvo potrebuje nekoga, ki bo rešil svet, je na nedavni novinarski konferenci dejal direktor ljubljanske Drame Igor Samobor.

Povezani dogodki