STA, 30. 5. 2011

SDS razrešitev Iva Bana označila za politično motivirano dejanje

Na sredino razrešitev Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana se je odzval tudi odbor za kulturo pri strokovnem svetu SDS, ki Banovo razrešitev razume kot "krivično, strokovno neutemeljeno in politično motivirano dejanje". SDS izraža podporo Banu, svet SNG Drama Ljubljana pa poziva, da ravna v prid usode gledališča.
:
:

foto Domen Grögl STA
Kot so v SDS zapisali v sporočilu za javnost, Ban ljubljansko Dramo od septembra 2008 vodi z veliko strokovno in osebno predanostjo in ustvarja kot gledališču zavezan človek zgledne pogoje za delo umetniškega kolektiva. V tem času so z obeh odrov ljubljanske Drame občinstvo nagovarjale vrhunske predstave in gledalci so takšno usmeritev gledališča nagradili z naklonjenostjo in s polnimi dvoranami.

Ministrica za kulturo Majda Širca se po njihovem prepričanju skuša s svojo odločitvijo o ravnateljevi razrešitvi skriti za hlinjeno pravno doslednost, v bistvu pa gre za žalitev ravnatelja Bana in celotnega kolektiva osrednjega dramskega gledališča v državi.

Ravnatelj Ban je nepravilnosti, ki so mu bile očitane, takoj odpravil in ustanove ni z ničimer niti materialno niti moralno oškodoval. Ministrica posega po ukrepih, ki jih ta hiša tudi v najbolj svinčenih časih ni doživljala. Njena želja je predvsem diskreditirati ugledno gledališko osebnost in jo odstraniti, saj bo tako odprta pot za uresničevanje ministričinih politično motiviranih kadrovskih apetitov, so zapisali.

Ministrici očitajo, da, ko očita nevestnost drugim, pozablja na lastno nevestno delo, ob tem pa navajajo, da je z zanemarjanjem svoje ministrske dolžnosti povzročila več milijonsko škodo RTV Slovenija in njeno, kot so zapisali, nezakonito preprečevanje dostopa do arhivskega gradiva.

Na ministrstvu za kulturo pa poudarjajo, da je bil predlog za razrešitev ravnatelja Drame podprt s soglasnim mnenjem sveta Drame, ki ga vodi France Arhar, in sicer šele potem, ko so se izkazali očitki glede Banovega nevestnega poslovanja za resnične.

Kot so zapisali, so skupaj sklenili, da oseba, ki javna sredstva uporablja v zasebne namene, ki zlorablja javni denar in ga vrne z zamikom, ne more voditi tako pomembne institucije, kot je nacionalno gledališče, ki ga država sofinancira s skoraj petimi milijoni evrov letno. Ob tem na ministrstvu navajajo mnenje sveta Drame, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda ter da tako izgublja kredibilnost tudi pri zaposlenih, ki bi jim moral biti v vzgled.

Z neodgovornim ravnanjem z javnimi sredstvi se je Ban diskreditiral, zato stališče SDS, da gre za uresničevanje ministričinih kadrovskih apetitov, ne drži, saj je predlog za razrešitev sledil ugotovitvam pregleda poslovanja javnega zavoda, so še zapisali na ministrstvu.