STA / Jasmina Vodeb Baša, 2. 12. 2021

Praznovanje Tega veselega dne kulture tudi letos zaznamovano z epidemijo

Praznovanje rojstnega dne Franceta Prešerna, ki ga na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice njegovega rojstva leta 2000 obeležujemo pod imenom Ta veseli dan kulture, bo kot lani zaznamovano z epidemijo, a ne bo v celoti preseljeno na splet. Kulturne institucije pripravljajo brezplačne dogodke, večina jih je objavljena na skupnem portalu.
:
:

Letošnji Ta veseli dan kulture bo tako v petek marsikje zaživel s prireditvami v živo, nekaj dogodkov pa bo na ogled na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov. Večina dogodkov je objavljena na skupnem portalu na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Dogodke bodo vnašali vse do petka.

Na ministrstvu za kulturo opažajo, da je letos skoraj trikrat več prijavljenih dogodkov kot lani. "Povečanje števila dogodkov gre najverjetneje pripisati temu, da imajo kulturne ustanove kljub slabim zdravstvenim razmeram letos možnost, da poleg spletnih dogodkov izvedejo tudi dogodke v živo," so sporočili na ministrstvu.

Kulturne ustanove se letos ne soočajo z zaprtjem, temveč z izvajanjem preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Ob upoštevanju teh ukrepov lahko pod določenimi pogoji in omejitvami izvajajo kulturne dejavnosti tudi v živo. "Cilj pogojev in omejitev je v prvi vrsti, da zaščitimo sebe in druge ter tvorno pomagamo pri čimprejšnji zamejitvi epidemije covida-19. Obenem pa ohranimo kulturo pri življenju," so poudarili na ministrstvu.

Na voljo nekaj brezplačnih gledaliških predstav v živo

Nekaj gledališč bo letos ponudilo predstave v živo v pol zasedenih dvoranah ter ob upoštevanju drugih predpisanih epidemioloških pogojev. Tako bodo v Mali Drami ob 20. uri uprizorili igro Škorpijon francoske dramatičarke Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Brezplačne vstopnice bodo na blagajni Drame na voljo od danes popoldan. Kot so povedali v ljubljanski Drami, je bil Škorpijon prva predstava, ki so jo maja letos - po več kot polletnem zaprtju v času drugega in tretjega vala epidemije - odigrali ob postopnem odpiranju gledaliških in drugih javnih kulturnih prireditev.

V SNG Maribor bodo v dvorani, ki omogoča približno polovico zasedenosti, ponudili predstavo Mostovi in bogovi Nejca Gazvoda po motivih zgodb Toneta Partljiča. Za igro v režiji Aleksandra Popovskega bo na voljo nekaj brezplačnih vstopnic, so povedali v mariborskem gledališču.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) pa bo na spletu ponudilo dramski omnibus Barbare Zemljič, Tjaše Mislej in Ize Strehar z naslovom Tišina med nami. Predstava v režiji Nine Šorak bo prosto na ogled med 19. in 23. uro, so povedali v gledališču.

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo na Odru pod zvezdami uprizorilo koprodukcijsko lutkovno predstavo Tina Grabnarja, Tjaše Bertoncelj in Tadeje Pungerčar Nebo nad menoj v Grabnarjevi režiji. Brezplačne vstopnice so na voljo na spletni strani LGL. Na portalu je prijavljena tudi koprodukcijska predstava v Mestnem gledališču Ptuj Zrelostni izpit Jere Ivanc, v kateri igrata Nik Škrlec in Domen Valič.

Ta veseli dan kulture zaznamovan z bogatim muzejskim in galerijskim programom

Vrsto dogodkov v petek napovedujejo številni muzeji in galerije. Narodna galerija vabi k ogledu najlepših umetnin, pri čemer ponujajo ekskluzivna vodstva v mehurčku z galerijskim animatorjem. V 15-minutnem vodstvu bodo obiskovalci lahko spoznali tri dela iz galerije. Za družine z otroki pa pripravljajo t.i. galerijske uganke - samostojno raziskovalno igro z nalogami in ugankami, ki popeljejo po Narodni galeriji.

Na ogled bodo tudi stalne postavitve v Moderni galeriji in nove razstave v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova - Picasso: Črka v risbo, Zasilni izhod in Okno / luknja v muzeju, projekt Viktorja Bernika iz serije Prepih. Pripravljajo tudi javna vodstva po razstavah ter delavnico na temo Picassa.

V Narodnem muzeju Slovenije so se letos zaradi epidemioloških razmer odločili, da bodo program v živo ponudili le otrokom in družinam, ki jih vabijo, da z deklico Živo spoznajo muzej na malce drugačen način. Za otroke, stare med 6 in 12 let, so pripravili raziskovalne liste za samostojno rabo, ki so jih naslovili Živa odkriva, s pomočjo katerih bodo lahko iskali muzejske predmete in odkrivali njihove zanimivosti, je povedala kustosinja in pedagoginja Andreja Breznik.

Poleg raziskovalnih listov, ki bodo na voljo tudi v muzeju na Metelkovi, bo otrokom različnih starosti v muzeju na Prešernovi na voljo tudi interaktivni muzej Živini kotički, v katerem so na voljo različne dejavnosti, ki jim omogočajo tipanje, poslušanje ter ustvarjanje in raziskovanje. Za odrasle obiskovalce so pripravili 15-minutno spletno vodstvo po razstavi Zlata sled, ki ga bo imela zgodovinarka in sinologinja Veronika Špeh.

Dan odprtih vrat na portalu napovedujejo tudi Slovenski etnografski muzej (SEM), Pokrajinski muzej Maribor, Pokrajinski muzej Kočevje, Galerija Božidar Jakac, svoja vrata bo odprla tudi Schwentnerjeva hiša na Vranskem, na javna vodstva po muzejskih zbirkah vabijo na Ptujskem gradu.

V muzeju novejše zgodovine, kjer bodo na ogled vse razstave, bodo danes odprli novo medinstitucionalno razstava Lepo mesto: 150 let Turističnega in kulturnega društva Celje, popoldne pa pripravljajo Hermanovo družinsko ustvarjalnico. Na prost ogled muzejskih zbirk v Stari grofiji in Knežjem dvoru, kjer bo organizirano tudi vodstvo, vabijo tudi v Pokrajinskem muzeju Celje.

Ta veseli dan kulture bodo obeležili tudi v Obalnih galerijah z brezplačnimi ogledi galerijskih postavitev, v koprski Galeriji Meduza bodo odprli razstavo koprskega oblikovalca Vojka Tominca.

Dan, namenjen tudi filmom

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji filma. Baza slovenskih filmov bo v petek odprla povezavi za ogled dveh dokumentarnih filmov: Narodna noša scenarista, režiserja ter letošnjega Štigličevega nagrajenca Maka Sajka in Odpotovanje - avtorski film, scenaristke in režiserke Petre Seliškar. Filma bosta brezplačno na ogled do nedelje do polnoči. V gledališču Park v Murski Soboti pa bodo brezplačno predvajali film Miroslava Mandića Sanremo.

Praznovanju se bodo pridružili tudi v Cankarjevem domu, kjer bodo ponudili javno vodenje po razstavi 14. Slovenski bienale ilustracij, več vodenih ogledov pripravljajo tudi na Ljubljanskem gradu.

Ta veseli dan kulture

Povezani dogodki